-

Util in Agricultura

Obţinerea vinurilor de calitate este condiţionată de aplicarea mai multor lucrări cum ar fi: umplerea vaselor, transvazarea, pritocul, sulfitarea, cupajarea, limpezirea.

Umplerea vaselor – se realizează în scopul eliminării aerului, diminuării procesului de oxidare excesivă şi a dezvoltării unor microorganisme dăunătoare. Înainte de umplerea vaselor se dezinfectează cu soluţie de dioxid de sulf sau alcool de 50-60%, se face examinarea vizuală, olfactivă, degustarea vinului şi se face plinul cu vin de aceeaşi calitate.

Arşiţa a favorizat dezvoltarea ciupercii oidium, care macină viţa-de-vie. Proprietarii plantaţiilor spun că 15 la sută din cele peste 90.000 de hectare din ţară sunt afectate de acest parazit.

Un bondar asiatic poate ucide 40 de albine în doar câteva secunde. Iar un grup de bondari poate decima o intreaga colonie de albine. Nu degeaba insa albinele sunt inteligente.

Pagina 23 din 29