-

Util in Agricultura

Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numita "perioada de conversie". Aceasta este perioada pe care fermierii o au la dispozitie pentru adaptarea managementului fermei la regulile de productie ecologica.

Ferma este locul în care procesul ecologic începe şi unde iau naştere produsele ecologice proaspete, de înaltă calitate pe care le cumpăraţi de la supermarketul local, restaurant sau pieţele fermierilor.

Fermele înscrise în sistemul de agricultură ecologică fac tot posibilul pentru a obţine alimente din mediul înconjurător folosind sisteme cât mai apropiat posibile de cele existente în mod natural.

Prezenţa lanţului montan carpatic, cu pajiştile sale, vastele întinderi de dealuri şi câmpii (bărăgane) înierbate, străbătut de văi, lunci si bălţi, cu vegetaţie ierboasă sau lemnoasă, a permis şi amplificat de-a lungul mileniilor un adevărat sistem transhumant de întreţinere a ovinelor în ţara noastră.

Acest sistem tradiţional de creşterea oilor a avut o maximă dezvoltare până în anul 1829 (Pacea de la Adrianopol), după care, prin desţelenirea păşunilor şi extinderea culturilor cerealiere, transhumanţa cu ovinele s-a redus destul de mult.

Pagina 28 din 29