Ascultă Radio Antena Satelor Live

De la agricultura convențională la cea ecologică

Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numita "perioada de conversie". Aceasta este perioada pe care fermierii o au la dispozitie pentru adaptarea managementului fermei la regulile de productie ecologica.

23 Ianuarie 2014, 13:30

Durata perioadei de conversie în productia vegetala, animaliera si apicultura este de:
* 2 ani pentru culturile de câmp anuale;
* 3 ani pentru culturile perene si plantatii;
* 2 ani pentru pajisti si culturi furajere;
* 12 luni pentru vite pentru carne;
* 6 luni pentru rumegatoare mici si porci;
* 6 luni pentru animale de lapte;
* 10 saptamâni pentru pasari pentru productia de carne, cumparate la vârsta de 3 zile;
* 6 saptamâni pentru pasari pentru productia de oua;
* 1 an pentru albine, daca familia a fost cumparata din stupine conventionale.

Agricultura ecologica (termen similar cu agricultura organica sau biologica) este un procedeu modern de a cultiva plante, de a îngrasa animale si de a produce alimente prin utilizarea acelor procedee si tehnologii care se apropie foarte mult de legile naturii – nu utilizeaza fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor.

Agricultura ecologica se deosebeste, astfel, fundamental de agricultura conventionala. Procesul si procedurile de obtinere a produselor ecologice sunt reglementate de reguli si principii de productie stricte, care pleaca de la calitatea pe care trebuie sa o aiba pamântul si pâna la obtinerea efectiva a produsului final.

Rolul acestui sistem de agricultura este de a produce hrana mult mai curata, mai potrivita metabolismului organismului uman, dar în deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului.

Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise în agricultura ecologica.

Respectarea regulilor si a principiilor agriculturii ecologice, reglementate prin legislatia nationala, respectiv controlul întregului lant de obtinere a unui produs ecologic de la pamânt si pâna la produsul final, se face de organisme de inspectie si certificare, înfiintate în acest scop, care elibereaza certificatul de produs ecologic.

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Util in Agricultura 23 Noiembrie 2025, 14:07

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face

Tot mai mulți agricultori se plâng că pământul nu mai rodește ca în urmă cu câteva decenii, iar observațiile lor sunt...

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2025, 14:52

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice

Pe fondul unei urgențe climatice globale și a presiunii crescânde de a reduce utilizarea substanțelor chimice, o practică...

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Util in Agricultura 22 Octombrie 2025, 15:36

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei

Un nou raport subliniază importanța crucială a solului sănătos în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Fermele...

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Util in Agricultura 15 Septembrie 2025, 10:17

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, iar resursele de teren și apă devin tot mai limitate, modul în care...

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 11:19

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice

Schimbările climatice nu mai sunt o noțiune abstractă, ci o realitate brutală care pune la grea încercare rezistența...

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 10:48

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români

Pe dealurile aride ale Transilvaniei și în câmpiile arse de soare din Oltenia, un nou spectacol vizual și olfactiv prinde...

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 11:07

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale

În satele românești, pământul a fost dintotdeauna sursa principală de viață. De la grâul copt în arșița verii până la...

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 10:22

Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc

Agricultura ecologică, odată un concept exotic pentru fermierii români, se transformă rapid într-un pilon esențial al unui...

Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc