-

5 culturi de toamnă cu rod bogat și mireasmă de câștig

Conform specialiștilor, printre cele mai profitabile investiții în agricultură se numără culturile de nișă, pe suprafețe mici. Acestea nu presupun investiții foarte mari, iar dacă înființarea plantațiilor se face la momentul oportun, efortul depus va aduce roade pe măsură.

Iată care sunt cele mai profitabile culturi de toamnă, care va pot aduce satisfacții într-un timp foarte scurt:

1. Cultura de gutui

Piața românească se află într-un colaps în ceea ce privește producția de gutui. Vechile livezi au îmbătrânit, iar cei care au pomi pe rod spun că abia fac față cererilor din țară și din afară. Costul înființării unei livezi de gutui este relativ mai scăzut decât la alte plantații mai ales că pomii au o adaptare buna la clima noastră, iar cultura este simplu de întreținut ca și costuri. Livezile de gutui permit și densități foarte mari, adică se pot planta până la 1.250 de pomi la hectar în livezile superintesive. Acest lucru înseamnă că investiția în materialul săditor, dacă punem un preț mediu de 20 de lei pe puiet, rezultă cel puțin la suma de 25.000 de lei la hectar. La acești bani se adaugă transportul puieților, săditul, irigațiile, tratamentele.

Plantațiile de gutui, datorită tipului de portaltoi pe care sunt înființate, intră foarte repede pe rod de prin anul 3 dar la anul 5 ajung la maturitate și se pot obține până la 30 de tone la hectar. Profitul este mai greu de calculat având în vedere că prețul de vânzare diferă. Dar dacă luăm prețul cel mai mic, de 4 lei, și îl înmulțim cu 30 de tone rezultă un profit de 120.000 de lei.

livada gutui

2. Cultura de trandafir de dulceață

Trandafirii de dulceață sunt o cultură mai puțin întâlnită la noi în țară, dar care începe să se bucure de un succes răsunător. Cei care dețin suprafețe mici de teren – chiar sub un hectar, sunt cei care au în plan sau deja și-au înființat o astfel de plantație de nișă.

Succesul unei plantații de trandafiri de dulceață este confirmat de doi tineri din Reghin care, pentru înființarea întregii plantații cu trandafiri și fructe de pădure, adică pe 1,12 hectare, au scos din buzunar, nici mai mult, nici mai puțin, de 13.000 euro. Din acești bani, pentru 1.280 de butași, după o ușoară negociere, s-a plătit un preț de 5,75 lei/butaș, ceea ce, la un calcul simplu costul cu butași de trandafiri pentru suprafața de 0,28 hectare a fost de 1.640 euro. Suprafața a fost suficientă pentru a porni o afacere cu dulceață și produse pe bază de trandafir, care să îi detremine pe investitori să îndraznească mai mult și să pună bazele unei afaceri cu mireasmă de roze.

Tina Trandafir iarna

3. Cultura de cătină

Cătina este o plantă cu potențial, la mare căutare datorită proprietăților sale terapeutice.

Cătina nu este o cultură pretențioasă putând fi cultivată de la nivelul mării și până la 900-1.000 metri altitudine. Sunt preferabile terenurile plane, orizontale sau uşor înclinate cu expoziţie sudică, cu soluri aerisite, uşoare şi fertile, dar se poate planta în orice tip de sol, cu două excepţii: solurile prea acide, cu pH-ul sub 5,5 şi solurile cu exces de umiditate, mlăştinoase, impermeabile, cu apa freatică la suprafaţă.

Tehnologia de plantare a cătinei

Rândurile se orientează preferabil pe direcţia N-S, dar primează cerinţa de a avea rândurile cât mai lungi, perpendiculare pe direcţia vântului dominant din perioada 20 martie – 10 aprilie. Pentru plantarea manuală, se realizează mai întâi un pichetaj al terenului, marcându-se locul fiecărei plante, aleile tehnologice şi zonele de întoarcere. Distanţele de plantare sunt de 3-3,5 metri între rânduri şi 1,25-2 metri între plante pe rând.

Costurile legate de înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro. Investiție pe care o recuperezi rapid dacă te gândești că, de pe un hectar, în anul al treilea de plantare reușești să obții o producție medie de 15 tone, iar prețul mediu pentru un kilogram de cătina variază între 10 și 15 lei.

catina

4. Cultura de alun

Alunele de pădure pot aduce profituri însemnate, atunci când sunt valorificate corespunzător. Pe piaţa internaţională unde prețul variază între 3 și la 7 euro pe kilogram, în coajă, iar cele decojite pot ajunge până la 24 de euro pe kilogram.

Pentru înființarea culturii de alun, terenul se pregătește printr-o afânare ceva mai adâncă (arătură) și eventual fertilizare cu gunoi de grajd putrezit în cantitate de circa 2 tone pe o suprafață de 500 de mp de grădină.

Plantarea alunului se face din toamnă cu marcote, respectiv plante înrădăcinate, obținute prin despărțire de la tufele mamă, extinse deja în cultură. Important este ca materialul de plantat să provină de la o pepinieră autorizată sau de la o stațiune de cercetare. Nu se va apela la puieți de alun crescuți spontan și întâlniți frecvent în zona colinară la limita terenurilor împădurite, dat fiind că, deși sunt productivi și perfect adaptați aceștia dau fructe mici de calitate inferioară. Sădirea alunului se face în rânduri, la distanța de 3,0 – 3,5 m între ele, iar între plante pe rând la 2,5 – 3,0 în gropi individuale nu prea adânci, în care se adaugă obligatoriu 1-2 lopeți de pământ de frunze luat din pădure. La suprafața de 500 de mp teren intră 60-70 de plante.

Fructicarea plantelor începe din anul al treilea de la plantare și atinge maxim de recoltă după 10-12 ani, unele soiuri 5-6 ani. După recoltare alunele se întind în strat de 5-6 cm grosime într-o încăpere uscată și aerisită timp de 7-8 zile după care se însăcuiesc și se păstrează în aceleași condiții până la desfacerea pe piață.

hazelnuts 01 wide 5fdb9eb5239dde93e19f8d61d68d1a30adb139e3 s6 c30

5. Cultura de zmeură

Deși se poate planta și primăvara, perioada optimă pentru plantarea zmeurei este toamna, întrucât această perioadă asigură refacerea sistemului radicular și pornirea în vegetație primăvara devreme.

Pentru plantarea de toamnă trebuie să arați terenul cât mai adânc și să discuiți de două ori. Astfel terenul o să fie cât mai fin și o să permită o dezvoltarea armonioasă a plantei.Zmeura nu trebuie plantată mai adânc de 20 cm adâncime deoarece dacă sunt băgate în pământ mai mult de această adâncime riscul să nu mai iasă la primăvară este foarte mare. Planta se aşează cu rădăcina răsfirată, care se acoperă apoi cu pământ, iar solul se tasează uşor în jurul plantei.

Drajonii de zmeur costă în jur de 2 lei, iar investiția minimă pentru înființarea unui hectar este de 10.000 de euro. Cum fructele de padure si zmeura sunt din ce in ce mai apreciate atat pe piata externa, cat si pe cea autohtona, exista sanse foarte mari ca fructele arbustului de zmeur să aducă venituri însemnate. Singura problemă este investiția inițială destul de consistentă: 10.000 de euro la hectar, și apoi patru ani de așteptare până la vârful de producție.Un sfat important de urmat este să optați pentru soiurile care fac fructe mari – foarte cerute de supermarketuri și care pot da producții chiar și de 20 de tone la hectar.

zmeur