-

Cum să faci profit din agricultură. Cultura de afin, o investiţie sortită succesului

Cu fructul lor ca nişte mărgele negre, brumate, afinele se numără printre cele mai puternice fructe cu potenţial terapeutic, protejeazând corpul împotriva radioactivităţii şi ajutând la reglarea proceselor imunitare.

O porţie de afine valorează cât 3-4 casete cu vitamine, cu specificaţia că vitaminele A, E, F, PP şi B (B1 şi B2) conţinute de afine sunt mult mai uşor de asimilat, deoarece sunt în formulă naturală.

Pentru că mulţi dintre noi cunoaştem şi apreciem proprietăţile miraculoase pe care consumul de afine îl are asupra sănătăţii, cererea pe piaţa românească a crescut considerabil în ultimii ani.

Acest lucru i-a detrminat pe câţiva fermieri din România să se îndrepte către o cultură de nişă şi anume, cea de afin. În toate cazurile, investiţia s-a dovedit un succes, ceea ce ne face să credem că, plantarea afinului reprezintă, în acest moment, una dintre cele mai bune investiții agricole. Randamentul bun de producție, dar și cererea mare de pe piață fac ca afinele să aducă micilor fermieri un profit de 20.000 de euro pe an.

În România se cultivă afine pe spații întinse în zona Munților Făgăraș, în apropierea Brașovului, unde solul oferă condiţii propice creşterii şi dezvoltării acestei plante.

Solul prielnic afinilor trebuie să fie mereu reavăn, cu un PH acid cuprins între 4,5-5,5. Este imperativ ca solul să prezinte un aport bun de materie organică, să fie bine afânat și drenat. Când se dorește o corecție a parametrilor solului, se recomandă inserarea unui amestec de turbă sau rumeguș de conifere, alături de corectori de aciditate.

Succesul unei afaceri cu afine pornește de la materialul săditor folosit. “Oricine cumpără afin pentru grădină este bine să solicite de la pepinieră, cel puțin două soiuri diferite. Pentru o plantație de producție este bine să se planteze, cel puțin patru soiuri diferite de afin. Chiar dacă este o plantă puternică, alogamă și se autopolenizează, la o polenizarea încrucișată afinul reacționează mult mai bine. Toate soiurile pe care noi le avem în pepinieră sunt bune. Ele se împart în: timpuri, mijlocii și tardive. Noi recomandăm de regulă, cele mai cunoscute și cultivate soiuri pe plan mondial: Earlyblue, Bluejay, Nelson, Collins și Brigitta, dar asta nu înseamnă că celelalte soiuri nu sunt bune. Toate soiurile sunt eficiente și dau producții marii, diferența o face perioada în care fructele ajung la maturitate și pot fi recoltate și, bineînţeles, dimensiunea fructelor”, povesteşte Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor de afin din localitatea Hida, județul Sălaj.

Întreținerea culturii de afine implică prezență constantă pe întreaga perioadă de creștere și fructificație. Aceasta constă în tunderea culturii de afine în lunile de primăvară și toamnă, conform necesităților plantei. Pasul următor constă în aplicarea îngrășămintelor ecologice prin sistemul de irigație sau foliar, tăierea periodică a vegetației dintre rânduri și îndepărtarea eventualelor buruieni din preajma plantelor.

În ceea ce privește recoltarea, când fructele încep să se coacă, acestea se recoltează manual, pe o perioadă de 8 – 10 săptămâni.

Cultura de afini intră pe un rod bun calitativ abia la trei, patru ani de la înființarea plantației. După opt ani, afinii ajung la maturitatea deplină, producția putând atinge trei tone/hectar. Durata de viață a unei plantații de afin este de cel puțin 45 de ani. Experții în domeniu consideră că după aproximativ trei, patru ani de la înființarea unei culturi, în cazul culturilor bio, de pe un hectar se pot câștiga între 20.000-40.000 de euro.

Reuşita unei afaceri ce are la bază cultura de afine este confirmată şi de Nicolae Moldovan, unul dintre temerarii care şi-a construit un business profitabil din cultivarea afinelor, în localitatea Recele din județul Brașov: "Abia atunci, începând cu anul trei, plantația intră pe rod calitativ cu o recoltă inițială de aproximativ 1.500-2.000 kg/hectar de afine, înregistrând o creștere anuală progresivă până în anul șapte, în care producția estimată va fi de 8 – 12 tone de afine. Toate acestea sunt realizabile cât timp se vor asigura condiții optime de cultură. Așadar, prin buget, perseverență, răbdare și multă muncă, această cultură de afine poate trece în sfera agro-business-urilor de succes”.

 Foto: Pixabay

Articole înrudite