-

Cum protejăm vița de vie contra temperaturilor scăzute și a înghețului

Protecția viței de vie împotriva înghețului și a temperaturilor scăzute este extrem de importantă pentru a preîntâmpina periclitarea plantației viticole. Ce trebuie să știe agricultorii?

În perioada de iarnă vița de vie este în stare vegetativă, ceea ce o face să fie mult mai sensibilă și o expune riscului de a fi afectată iremediabil de îngheț. O singură noapte cu temperaturi negative ar trebui să îi îngrijoreze pe producătorii viticoli. Dacă temperatura coboară sub minus 7 grade Celsius și înghețul persistă mai multe nopți la rând, atunci cultura de viță de vie este pusă în dificultate.

Părțile multianuale ale aparatului supraterestru sunt mai rezistente la ger față de cele anuale. Tulpina și brațele multianuale rezistă până la minus 22 – 24 grade Celsius, coardele anuale până la minus 20 – 21grade Celsius, ochii de iarnă până la minus 15 – 20 grade Celsius, diafragma până la minus 5 – 7grade Celsius.

Protecția viței de vie contra înghețurilor

Momentul optim pentru pregătirea viței de vie pentru iarnă este după ce primele brume au căzut, acestea determinând căderea tuturor frunzelor.

Iată cum puteți ajuta vița de vie să treacă cu bine peste iernile geroase:

Protejarea butucilor

Butucii de viță de vie se protejează prin acoperirea totală cu pământ. Acest procedeu ferește vița de îngheț. Este esențial ca după recoltarea strugurilor să desprinzi coardele anuale, sistemul de susținere și lemnul multianual.

Îngropatul viței

Îngropatul viței se execută după arătura de toamnă. Cu sapa, faceți un mușuroi în jurul butucului, iar pe direcția rândului, în stânga și în dreapta butucilor, ridicați un pat de pământ. Coardele lăsate la tăierea de ușurare se curbează și se întind cu atenție pe paturile de pământ, apoi se fixează spre vârf cu pământ.

Protejarea prin mușuroire

Acest procedeu se execută în special în zonele în care temperaturile din mijlocul iernii coboară foarte rar sub minus 20 de grade Celsius. Procedeul presupune acoperirea cu pământ doar a zonei de altoire, scaunul butucului și, eventual, primii 2-3 ochi de la baza coardelor cu poziție inferioară pe butuc.

Articole înrudite

  • Colindele tradiţionale răsună seară de seară în centrul Bistriţei

    Seară de seară bistriţenii se pot bucura de colindele tradiţionale, cel mai lung festival din judeţ a început în seara zilei Sfântului Andrei, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun.

  • Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

    În 6 decembrie , creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin despre care s-a crezut mult timp că este adevăratul Moș Crăciun. Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

    În noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și sunt nerăbdători să afle când vine și ce cadouri le aduce Moș Nicolae.

    Legenda lui Moș Nicolae spune că acesta dăruiește dulciuri și fructe copiilor cuminți, în timp ce aceia care nu s-au comportat exemplar în timpul anului găsesc în ghetuțe o nuielușă.

    Legenda lui Moș Nicolae

    Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vastă cultură teologică și un om de înaltă moralitate.

    De aceea, el este adeseori alăturat apostolilor lui Iisus Hristos și se spune că el ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni.

    Moș Nicolae s-a născut într-o familie înstărită din orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi.

    Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite şcoli ale vremurilor , apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.

    Când părinții săi au murit, Sfântul Nicolae nu a dorit averea pe care aceștia i-au lăsat-o drept moștenire și și-a împărțit toți banii cu oamenii săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă.

    La întoarcere, s-a retras în cetatea Mira, unde a trăit între oamenii obișnuiți. Ulterior, el a fost ales în fruntea eparhiei din Lichia, după ce a făcut o minune.

    Data morții Sfântului Nicolae nu este cunoscută cu exactitate, dar se crede că acesta s-a stins din viață între anii 340-350 după Hristos. Moaștele Sfântului Nicolae au ajuns, în anul 1087, la Bari, în Italia, unde au fost depuse într-o criptă.

    Din acest mormânt, săpat la aproximativ doi metri sub pământ, pentru că au vrut să fie protejate de eventualele invazii sau profanări, se spune că izvorăşte un lichid incolor (un fel de aghiasmă, un mir mai fluid), care se numeşte Mana sau Santa Mana.

    Tradiția cere ca episcopul să extragă, o dată pe an, o seringă din acest fluid, care este amestecat apoi cu apă și este împărțit credincioșilor.

    O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica “Sfântul Gheorghe“ Nou din Bucureşti, aflată la Kilometrul 0.

    Printre minunile Sfântului Nicolae se numără tămăduirile bolnavilor și a demonizaților, dar cea mai remarcabilă se spune că a fost salvarea Mira Lichiei de o foamete cumplită. Moș Nicolae i s-a arătat în vis unui neguțător din Italia și l-a convins să își vândă grâul în cetatea cuprinsă de foamete.

    O altă minune pentru care este cunoscut Sfântul Nicolae este salvarea a trei fete tinere de la prostituție. Familia tinerelor ajunsese în sărăcie, iar tatăl lor, pentru a se salva din impas, era dispus să le ofere pe fete spre desfrânare.

    Așa că, în fiecare seară, Sfântul Nicolae arunca o pungă cu bani în curtea familiei, pentru ca fetele să nu fie date spre pierzare.

    Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae

    În tradiția populară, ziua de Sfântul Nicolae se spune că marchează începutul iernii. În data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui sură și începe prima ninsoare.

    Dacă nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.

    De Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri în dimineața zilei de 6 decembrie.

    Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr. Se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.

    Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

    Cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani.

    Sursa: Viorel Grosu

  • Șoferii care suferă de aceste boli ar putea rămâne fără permis. Ce prevede noua lege

    Cine nu se supune, ajunge pieton. Intră în această categorie şi cei care iau medicamente puternice.

  • O paradă a portului popular, expoziţie de tehnică militară și spectacole la Târgu Mureş

    În centrul municipiului Târgu Mureş trecătorii vor avea parte de o expoziţie de tehnică militară şi echipamente specifice, pregătite de structurile locale de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

    Vor avea loc concerte, piese de teatru, simpozioane şi spectacole, inclusiv parada portului popular, la orele prânzului. Punctul de mare interes îl va reprezenta parada militară, ce va fi completată de aeronave ale Forţelor Aeriene Române şi ale Aerodromului Târgu Mureş.

    La ora 13:00 se va juca Hora Unirii, după ce în prealabil se va da citire Proclamaţiei de la Alba Iulia din 1918. În jurul orei 18:45, din trei cartiere ale Târgu Mureşului vor porni militari cu torţe, care îşi vor da întâlnire în centru, recreând astfel simbolic drumul spre Alba Iulia al reprezentanţilor provinciilor istorice.

    RADOR

  • 8 sfaturi de urmat când te hotărăști să începi o nouă carieră la 30 de ani

    Să începi o nouă carieră la 30 de ani este o hotărâre foarte importantă. Dacă ai luat-o deja, nu uita că trebuie să începi de la zero. Nu va trebui doar să-ți găsești jobul potrivit, să-ți „lustruiești“ CV-ul, ci și să cauți acele agenții de recrutare care te pot ajuta în căutarea ta.