-

Cum protejăm vița de vie contra temperaturilor scăzute și a înghețului

Protecția viței de vie împotriva înghețului și a temperaturilor scăzute este extrem de importantă pentru a preîntâmpina periclitarea plantației viticole. Ce trebuie să știe agricultorii?

În perioada de iarnă vița de vie este în stare vegetativă, ceea ce o face să fie mult mai sensibilă și o expune riscului de a fi afectată iremediabil de îngheț. O singură noapte cu temperaturi negative ar trebui să îi îngrijoreze pe producătorii viticoli. Dacă temperatura coboară sub minus 7 grade Celsius și înghețul persistă mai multe nopți la rând, atunci cultura de viță de vie este pusă în dificultate.

Părțile multianuale ale aparatului supraterestru sunt mai rezistente la ger față de cele anuale. Tulpina și brațele multianuale rezistă până la minus 22 – 24 grade Celsius, coardele anuale până la minus 20 – 21grade Celsius, ochii de iarnă până la minus 15 – 20 grade Celsius, diafragma până la minus 5 – 7grade Celsius.

Protecția viței de vie contra înghețurilor

Momentul optim pentru pregătirea viței de vie pentru iarnă este după ce primele brume au căzut, acestea determinând căderea tuturor frunzelor.

Iată cum puteți ajuta vița de vie să treacă cu bine peste iernile geroase:

Protejarea butucilor

Butucii de viță de vie se protejează prin acoperirea totală cu pământ. Acest procedeu ferește vița de îngheț. Este esențial ca după recoltarea strugurilor să desprinzi coardele anuale, sistemul de susținere și lemnul multianual.

Îngropatul viței

Îngropatul viței se execută după arătura de toamnă. Cu sapa, faceți un mușuroi în jurul butucului, iar pe direcția rândului, în stânga și în dreapta butucilor, ridicați un pat de pământ. Coardele lăsate la tăierea de ușurare se curbează și se întind cu atenție pe paturile de pământ, apoi se fixează spre vârf cu pământ.

Protejarea prin mușuroire

Acest procedeu se execută în special în zonele în care temperaturile din mijlocul iernii coboară foarte rar sub minus 20 de grade Celsius. Procedeul presupune acoperirea cu pământ doar a zonei de altoire, scaunul butucului și, eventual, primii 2-3 ochi de la baza coardelor cu poziție inferioară pe butuc.

Articole înrudite