-

Platformă pentru gunoiul de grajd la Bistrița Bârgăului

Trei zone de risc au fost identificate în județul Bistrița Năsăud în ceea ce privește poluările cu nitrați și nitriți, acestea fiind la Bistrița Bârgăului, Urmeniș și Ilva - Mică.

Agenția Județeană pentru Protecția Mediului face informări permanente autorităților locale că au obligația să dețină platforme speciale pentru depozitarea gunoiului de grajd, însă până acum, doar în comuna Bistrița Bârgăului s-au făcut pași concreți în acest sens.

Platforma de la Bistrița - Bârgăului este deja gata, e betonată și izolată iar după ce va primi autorizația de funcționare de la Agenția pentru Protecția Mediului, fermierii ce dețin animale își vor depozita gunoiul de grajd pe această platformă, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Există și utilaje achiziționate de Primărie pentru gestionarea activității de la această platformă iar acesta este un pas spre civilizație, afirmă mulți cetățeni ai comunei bistrițene.

1,6 milioane de lei a primit finanțare Primăria de la Bistrița Bârgăului de la Ministerul Mediului pentru amenajarea acestei paltforme foarte utile în condițiile actuale.

Nitrații și nitriții sunt elemente foarte periculoase odată ce sunt antrenate în apele curgătoare, o sursă de apă infestată cu acești compuși poate fi letală dacă este consumată mai ales de copii.