-

Cultura "galbenă" cu iz medicinal şi profit garantat

Plantele medicinale câştigă tot mai mult teren atât pe piaţa internă, dar mai ales atunci când vorbim despre export.

Importanţa plantelor medicinale în viaţa de zi cu zi şi interesul crescut faţă de acestea a atras atenţia fermierilor şi a determinat o parte dintre ei să demareze afaceri bazate pe cultivarea plantelor cu efecte tămăduitoare.

Fie că sunt cultivate în spatele casei sau pe suprafețe mari aceste culturi necesită îngrijiri mici și investiții minime, care garantează un profit de patru ori mai mare.

Printre plantele medicinale la mare căutare se numără gălbenelele. Întreţinerea relativ uşoară a plantaţiei, precum şi cererea tot mai mare din piaţă, îi face pe tot mai mulţi fermieri cu suprafeţe mici de teren să cultive gălbenele, recunoscute pe plan mondial pentru multitudinea de substanţe benefice sănătăţii.

Unul dintre fermierii care a îndrăznit să îşi îndrepte capitalul spre cultivarea acestei plante este Florenţa Jafri, o absolventă de Agronomie din comuna Cernica.

Înfiinţarea culturii de gălbenele a costat-o pe Florenţa Jafri circa 3.000 lei, cea mai mare sumă de bani fiind destinată lucrărilor de pregătire a terenului. „Pentru suprafaţa mea am avut nevoie de circa 5 kg de sămânţă, ceea ce m-a costat cam 500 lei. Apoi, o bună parte din bani s-au dus pe lucrările de pregătire a terenului, pe arat, discuit. Semănatul l-am facut manual, însă se poate folosi şi un tractor”, susţine tânăra.

Un alt fermier cu state mai vechi într-ale culturii de gălbenele este Eugen Olar din Ocna Mureș, județul Alba, care a început să cultive aceste plante în 2013, după ce a rămas șomer.
Acum el se bucură de un business aparte cu aceaste flori medicinale ce se pot valorifica în trei forme: flori ligulate (impropriu numite petale), inflorescențe sau herba (toată planta).
A procurat sămânță din Germania și inițial a vrut să semene pe un hectar de teren dar s-a limitat la 1.300 de mp “ca să ne convingă cu ochii lui” că afacerea este de succes. Acum cultivă 1500 de mp cu gălbenele și restul până la un hectar îl are ocupat cu mușețel, lavandă și echinaceea. Spune că prețul unui kilogram de gălbenele uscate este de16 lei, același preț fiind valabil și în cazul cantităților mari, de peste 100 de kilograme de flori proaspete. Dă gălbenelele și cu 30-35 de lei în cazul cantitățor mai mici pe care le valorifică și în stare proaspătă sau uscată. Vinde și în Germania cu 10 euro kilogramul, iar restul producției este absorbită de piața locală.

La 1.500 de mp, într-o zi de cules se adună 80-100 de kilograme de gălbenele, iar culesul trebuie făcut trei zile pe săptămână pe perioada înfloririi. La un calcul simplu, această cantitate culeasă pe zi îi aduce producătorului un venit frumos, întrucât, spune el, obține după uscare cel puțin 30 de kilograme pe zi, la un preț de export de 10 euro, ajunge la 300 de euro ca venit pe ziua de cules.

O condiție esenţială pentru ca afacerea cu gălbenele să prospere este investiția adiacentă într-un spațiu care să servească pe post de uscătorie.

“Degeaba plantezi dacă nu ai spațiu de uscare pentru că în momentul în care înflorește trebuie neapărat puse la uscat. Inflorescentele și florile ligulate proaspăt recoltate nu se păstrează în grămezi, deoarece se încing și își pierd culoarea. După cel mult 3-4 h de la recoltare, florile ligulate și antodiile se usucă la umbra, în încăperi curate și uscate, pe rame, site, hârtie, în straturi subțiri care se întorc des”, mai spune cultivatorul.

Cum se cultivă gălbenelele

Gălbenelele se seamănă primavara devreme, în luna martie, la o distanţă de 50 de centimetri între rânduri, iar adâncimea este de 2-3 centimetri. Se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar și pe cele mlăștinoase, dar producția de inflorescențe este mai mare pe solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se încălzesc ușor.

Pentru semănat se folosesc 6-8 kilograme de seminţe la hectar.

Pe suprafețe mici, semănatul gălbenelelor se face manual, cu sapa, în cuiburi, la distanţă de 50 de centimetri între rânduri şi la 20 de centimetri între cuiburi pe rând, cu 2-3 seminţe la cuib.

Gălbenelele răsar după 6-12 zile de la semănat. După 20-25 zile de la răsărire apar butoni florali iar după 38-50 zile începe înfloritul.

Îndepărtarea sistematică a inflorescențelor conditionează abundența înfloritului, care ia sfârșit odată cu perioada de vegetație.

Imediat după ce plantele au răsărit, se execută prima prașilă între rânduri, spărgându-se crusta şi distrugându-se buruienile.

Prașila următoare se execută la două săptămâni după prima.

Gălbenelele au cerințe moderate față de temperatură. Semințele germinează foarte bine la temperatura de 20-30 grade Celsius, dar pot germina și la temperaturi mai scăzute.

Plantele sunt rezistente la înghețuri trecătoare de -2 C, -4 grade Celsius.

Nici lipsa apei nu este o problemă pentru gălbenele, dar trebuie avut în vedere că în anii cu precipitații reduse și pe soluri cu textura ușoară slab aprovizionată cu apă, irigarea este necesară.

Articole înrudite