-

"Zilele Porţilor Deschise" la Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează "Zilele Porţilor Deschise", în perioada 9 - 11 octombrie 2019, dar şi un Forum al agricultorilor la Romexpo, în data de 9 octombrie, ambele evenimente fiind dedicate Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti, care se sărbătoreşte în fiecare an în data de 10 octombrie, a anunţat, marţi, MADR.

Astfel, în data de 9 octombrie 2019, într-o zi normală de lucru pentru angajaţii ministerului, porţile instituţiei din Bulevardul Carol I se vor deschide, începând cu ora 9:00, pentru toţi cei interesaţi să afle amănunte despre istoricul clădirii, să cunoască elemente de arhitectură deosebită ale Palatului ce a fost înălţat în anul 1895 şi inaugurat la 30 aprilie 1897.

Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii a fost zidit şi mobilat după proiectul arhitectului elveţian Louis Pierre Blanc, în stilul renaşterii franceze.

"Deschidem cele trei porţi ale Ministerului Agriculturii, inclusiv una dintre porţile mari care nu a fost deschisă de foarte mult timp, pentru că a fost betonat. Este o poartă foarte frumoasă la o clădire realizată în 2 ani şi şapte luni, din 1895 până în 1997. Ea fost tot timpul proprietatea Ministerului Agriculturii şi destinată Ministerului Agriculturii", a declarat pentru AGERPRES, Petre Daea.

Vizitatorii vor beneficia, în intervalul 9:00 - 16:00, de tururi ghidate şi vor putea admira expoziţia permanentă de vinuri de la etajul I, harta produselor agroalimentare româneşti cu evidenţierea locului de provenienţă a produselor autohtone, panourile fotografice unde sunt afişaţi toţi miniştrii Agriculturii începând cu anul 1859 şi până în zilele noastre, precum şi o secţiune dedicată secretarilor de stat care s-au aflat la conducerea MADR din anul 1971 şi până în prezent.

Oaspeţii vor putea să vizioneze, în cele două săli de şedinţe, filme ce prezintă activitatea ministerului şi a instituţiilor subordonate.

De asemenea, în perioada 9-13 octombrie, între orele 9:00-18:00, în curtea MADR va avea loc o expoziţie cu vânzare de unde se vor putea achiziţiona produsele atestate tradiţional, după o reţetă consacrată, produse montane, precum şi produse înregistrate pe scheme de calitate europene, produse certificate ecologic, din toate zonele ţării.

Totodată, cei interesaţi vor putea cumpăra legume şi fructe, produse din lapte şi carne, dulceţuri, zacuscă, produse din peşte, băuturi spirtoase sau vinuri din România. Buna dispoziţie din cadrul târgului va fi asigurată de un ansamblu folcloric compus din dansatori şi solişti vocali, susţin reprezentanţii MADR.

"Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti" va fi marcată şi în acest an în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

Potrivit sursei citate, un alt eveniment organizat în contextul Zilei Naţionale a Produsului Agroalimentar Românesc se va desfăşura la Romexpo, în data de 9 octombrie 2019, respectiv o dezbatere a fermierilor români, în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele obţinute în agricultură, în perioada 2017 - 2019.

Intitulată "Forumul agricultorilor - bilanţ şi perspective", dezbaterea va reuni fermieri din toate domeniile - producţie vegetală, cultură mare, zootehnie, industrie alimentară. Aceştia vor fi premiaţi pentru rezultatele obţinute în activitatea desfăşurată, fiind totodată un prilej de a discuta şi interacţiona pe teme de actualitate.

Diplomele pe care le vor primi, "câteva mii", după cum preciza şeful MADR, sunt semnate în original.

Discuţiile vor fi completate de o expoziţie de produse româneşti înregistrate pe sistemele de calitate europene (Magiun de Prune Topoloveni, Telemea de Ibăneşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, Salam de Sibiu, Scrumbie de Dunăre afumată), băuturi spirtoase cu indicaţie geografică (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea, Pălincă, Ţuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş şi Horincă de Cămârzana), produse aflate în curs de înregistrare la Comisia Europeană (Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, Salată cu icre de crap tradiţională, Plăcinta dobrogeană), alături de scheme de calitate naţionale - produs tradiţional, reţetă consacrată şi produs montan.

Publicul larg va avea acces la Expoziţia de produse româneşti desfăşurată la Romexpo în data de 10 octombrie 2019, în intervalul 10:00-18:00, iar intrarea este liberă.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice

Sursa: AGERPRES