-

Business pe timp de criză: producție de roșii și castraveți în sere de sticlă

In contextul mondial actual, cand globalizarea productiei si-a aratat si marile dezavantaje, ideile pentru business si investitii viitoare  se modifica de la o zi la alta. In acest moment credem ca sectorul de agricultura si in general industria alimentara care utilizeaza materii prime produse local , sau macar pe acelasi continent,  vor deveni extrem de atractive pentru investitorii care se vor reorienta.

In acelasi timp, eficientizarea costurilor unui business din punct de vedere energetic ca si al mainii de lucru , va avea un impact tot mai mare asupra modelului de business ales.

Productia locala agroalimentara va deveni din ce in ce mai importanta, desigur ca noile tehnologii implementate vor trebui sa difere cu mult de cele clasice poluante si mari consumatoare de resurse .

Noile investitii trebuie sa utilizeze tehnologii cu un impact minimal asupra mediului inconjurator printr-un consum redus de apa si alte resurse vitale, energii regenerabile, etc.

Dupa cum se stie, tehnologia olandeza este cea mai dezvoltata tehnologie horticola din lume in special in domeniul serelor .

Olanda este a doua cea mai mare tara ca export de produse agroalimentare din lume ,dupa Statele Unite ale Americii si inaintea Chinei , cu o suprafata de 6 ori mai mica decat a Romaniei !! ).

De aceea, in acest moment am dori sa vorbim despre  ideea de investitie si business in Sere de sticla pentru productia legumicola echipate cu tehnologie olandeza de inalta productivitate de ultima ora.

 

Avantaje:

 

-          RETURNAREA INVESTITIEI  care variazeaza ,functie de tipul de cultura si de nivelul investitiei,  intre 2-5 ANI  !

-          Productie foarte cautata in Romania, datorita importurilor tot mai mari de legume din alte tari (rosii, rosii cherry , castraveti, ardei, etc)

-          Serele de sticla pot fi dotate cu tehnologii de automatizare care cresc in mod considerabil eficienta (consumul de energie , reducerea necesarului de personal, etc.) ajungandu-se la o productivitate de 12 ori mai mare decat in legumicultura promovata in camp, utilizand de 10 ori mai putina apa si substante de fertilizare !

-          Solul din ce in ce mai poluat reduce productia si calitatea productiei, gustul “natural”al rosiei de gradina putand fi obtinut si in sera, prin cultivarea in substrat organic ca si prin utilizarea apei substantelor de hranire in mod corespunzator !

-          Cresterea legumelor in sera de sticla este realizata in cel mai sanatos mod posibil ( avand control al calitatii foarte strict din partea retailerilor)

 

Echipa din firma noastra AGROENERGY, impreuna cu 7 parteneri olandezi ( reunite sub brandul Holland House of Horticulture- atasat flyerul HHH )  activeaza pe piata romaneasca de mai multe decenii .

Am construit sere si am modernizat si sisteme aferente din  sere in mai multe locatii in Romania , continuand de trei generatii traditia serelor  construite in anii ’70 impreuna cu firme olandeze langa Bucuresti, la Popesti-Leordeni , cel mai mare complex de sere cu cultivare in sol (inca ) din intreaga Europa !

Cea mai recenta si mai moderna realizare a noastra este sera de la Biled , jud Timis ( 20 km de Timisoara ) inaugurata in octombrie 2017

Aceasta sera are cele mai moderne si complexe echipamente din Romania si a inregistrat inca din primul an o productie record la tomate mari ( 90-110 g / fruct) – 62,5 kg/m2!!!!

Fata de o productie obisnuita medie in serele din Romania de 30 kg/m2.

Si care in acest moment au inceput si productia de rosii cocktail-cherry , extrem de cautata de catre supermarketurile din Romania .

O puteti vedea in linkul de mai jos:

 

https://www.youtube.com/watch?v=zYlr36p3aok&t=1s

In urmatoarele linkuri regasiti si diferite material realizate la TVR in cadrul delegatiilor realizate in Olanda:

Episodul 1 :https://www.youtube.com/watch?v=5pUxF-yVLyc (minute 1:12 – 11:14)

Episodul 2 : https://www.youtube.com/watch?v=m55AJsuWLeE (minutul 1:11 – 12:56)

Episodul 3 : https://www.youtube.com/watch?v=jX01E6DoQ5k ( minutul 1:30 – 08:11)

De asemenea, regasiti mai jos si alte articole:

https://agrointel.ro/111464/sera-de-rosii-de-la-biled-tehnologia-tomatelor-incalzite-printr-un-put-geotermal/

https://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/cea-mai-mare-sera-din-romania-inaugurata-in-timis-rosiile-cresc-in-coaja-de-nuca-de-cocos-16775013

https://www.wall-street.ro/articol/Agricultura/215123/sera-de-16-000-mp-cu-fonduri-europene-timis-biled.html#gref