-

Blumen Fest, festivalul florilor din Bod, un spectacol al tradiţiilor săseşti

Parade ale portului popular, care alegorice, un târg de flori, dar şi spectacole folclorice sunt doar câteva dintre surprizele pe care organizatorii festivalului „Blumen Fest” le-au pregătit, în această duminică, tuturor celor interesați.


„Blumen Fest” este o sărbătoare ce provine de la vechii saşi, care au pus bazele oraşelor transilvănene, preluată apoi în multe locuri ale lumii, odată cu migraţia acestora.
Potrivit tradiţiei, odinioară, sărbătoarea florilor ţinea trei zile şi trei nopţi, exact ca în poveşti.


„Pregătirile începeau încă din ianuarie. Atunci fetele coseau, în buchete mari, flori colorate din pânză, pe care le prindeau apoi la pălării. Nimeni din familie nu ştia cui va fi dăruită această pălărie. Tradiţia cerea ca fetele să ofere pălăria în dar aceluia care le va cuceri inima. Alesul urma să poarte această pălărie înflorată de 'Blumen Fest', în faţa tuturor, iar relaţia de iubire să fie făcută astfel publică” au precizat joi, într-o conferinţă de presă organizatorii evenimentului.


În rândul carelor alegorice va fi şi o hartă de mari dimensiuni a României, împodobită cu flori, pentru a marca astfel faptul că în acest an se sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, un camion de fabricaţie străină care are 80 de ani, dar este perfect funcţional, mai multe trabanturi împodobite cu flori, dar şi stema localităţii Bod, care în 2018 împlineşte 650 de ani de existenţă. În faţa carelor alegorice va fi o trăsură trasă de cai şi fanfara săsească.


„În marşul prin centrul localităţii va fi sărbătorit primul copil care împlineşte un an în luna mai. El simbolizează viitorul şi speranţa de mai bine. Evenimentul include şi o paradă a portului popular specific celor trei etnii reprezentative din Bod: români, saşi, maghiari. Alaiul va porni din faţa Primăriei, la ora 11,00, şi se va opri pe strada Ariujdului, locul unde se va desfăşura festivalul. Târgul de flori, un târg al meşteşugarilor, stand cu produse tradiţionale săseşti de unde nu vor lipsi Hanklich-ul şi Baumstritzel, deserturi simple, dar extrem de gustoase”, a declarat primarul localităţii, Arsene Sergiu.


Invitatul special al festivalului este solista de muzică populară, Laura Lavric.

Organizatorii manifestării, Consiliul local şi Primăria localităţii Bod, în parteneriat cu Agenţia Metropolitană Braşov, Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi Serviciul Cultură Tradiţională Braşov speră ca numărul persoanelor care vor veni la festival în acest an să se apropie de 6.000, comparativ cu 4.500, câţi au fost anul trecut.

Sursa: AGERPRES