-

Festival concurs pentru tinerii și copiii care îndrăgesc dansurile și muzica populară

Festivalul care va avea loc in perioada 5-7 iulie 2018, are ca scop promovarea tinerilor din România care îndrăgesc folclorul și muzica populară. În cadrul concursului vor participa 11 ansambluri din diferite județe ale țării și 7 din Bistrița.

Evenimentul la care sunt așteptați circa 450 de participanți, este organizat de Alexandru Adrian Pașcu, președintele Asociației Internaționale Diaspora Folklor.

Grupurile înscrise vor pregăti un dans alături de un coregraf, reprezentând zona de proveniență din care fac parte iar tabloul coregrafic va fi alcătuit din diferite elemente de dans ce vor fi prezentate în maxim 20 de minute, aflăm de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

În urma concursului, cei mai buni dintre cei mai buni vor fi premiați cum se cuvine. Marele premiu constă în suma de 5.000 lei. Mai apoi, locului întâi îi sunt alocați 3.500 lei, locului doi 2.500 lei, iar locului trei 1.500 lei.

Vor fi acordate și un premiu de autenticitate, iar altul de popularitate. Mențiunile vin însoțite de 500 de lei, iar fericiții câștigători vor fi în număr de șase.

„Ne adresăm în special tinerilor și doritorilor de frumos. Pentru că e anul Centenarului, vrem să promovăm mai multe zone ale țării, să le unim la Bistrița, să creem ceva frumos pentru că sunt o sută de ani de la Marea Unire și așa cred că se cade.”, spune Adrian Pașcu.

Juriul concursului este unul calificat, printre aceștia regăsindu- se prof. univ. doctor Ardian Kiciku, de la Universitatea Română de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” din București maeștrii coregrafi Ionel Garoafă de la Ansamblul Profesionist „Maria Tănase”, Resiga Mircea și Tomoioagă Petre din Maramureș.

Programul evenimentelor se va desfășura începând de joi, 5 iulie cu Parada formațiilor participante în concurs apoi de la ora 19:00 spectacolele folclorice se vor derula pe scena din centrul Bistriței.

Articole înrudite

 • Judeţul Bistrița, un adevărat pol al forței de muncă

  Municipiul Bistrița a devenit un adevărat pol al forței de muncă în nord de ţară, două treimi din angajații din Bistrița-Năsăud fiind concentrați numai aici.

 • Sătenii bistrițeni pregătesc de Crăciun numai bucate tradiționale

  Mâncarea traditională pregătită în satele bistrițene de Crăciun are la bază carnea de porc. Înainte cu vreo două săptămâni de venirea Crăciunului, se sacrifică porcul îngrășat, iar din el se prepară bucatele specifice: cârnați, caltaboși, slănina afumată, tobă, jambon, gușă papricată.

 • Ambulanțe noi pentru Serviciul Județean Bistrița-Năsăud

  5 ambulanțe noi tip B2 cu tracțiune 4×2 vor ajunge la Servicul Județean de Ambulanța Bistrița-Năsăud, iar până în anul 2020 încă 4 ambulanțe de transport și 13 de urgență vor fi la dispoziția cazurilor de urgențe.

 • Finanţări pentru abatoare mobile

  Noi oportunităţi de finanţare în cadrul Submăsurii 4.2 "Sprijin pentru marketingul şi procesarea produselor agricole", cererile de finanţare urmând a fi depuse până pe 15 decembrie 2018. Concret, în Bistriţa-Năsăud ar putea funcţiona 15 abatoare mobile ce ar avea o capacitate 3 bovine pe zi sau 20 de porcine, ovine ori caprine, pentru acest tip de abatoare, la nivel naţional fiind disponibilă suma de 270 milioane de euro.

 • Malurile Someșului, mai sigure la Năsăud

  Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa va derula la Năsăud o importantă lucrare în urma cărora se vor executa diguri de apărare a malului, pe o lungime de 1,20 kilometri.