-

Festivalul Folcloric de la Moneasa a ajuns la cea de-a 50-a ediţie

Duminica fierbinte de la sfârşitul lunii august a adus în Staţiunea Moneasa 12 tineri interpreţi ai cântecului popular din judeţele Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin şi Timiş.

De 50 de ani, Festivalul Cântecului Popular din Ţara Zarandului continuă să promoveze solişti vocali nu numai din această zonă folclorică, ci şi din întreaga ţară. În forme mai ample sau mai restrânse, arădenii au asigurat continuitatea lui.

Ediţia jubiliară a fost extinsă prin spectacolul aniversar de la Sebiş, în care laureaţi din diverse ediţii au urcat pe scenă în acompaniamentul Orchestrei Rapsozii Zarandului.

Dirijorul Petrică Paşca a completat formaţia arădeană cu instrumentişti de seamă din Timişoara, Cluj, Zalău.

Distincţii jubiliare şi flori au primit cu toţii, în aplauzele publicului de la Centrul Cultural din Sebiş, care şi-a întâmpinat oaspeţii pe un covor roşu şi cu o serie de afişe, diplome şi fotografii din cei 50 de ani de existenţă.

Am remarcat astfel numele sonore ale folclorului românesc prezente la Moneasa în calitate de concurenţi sau invitaţi: Drăgan Muntean, Sava Negrean Brudaşcu (prezentă şi la ediţia jubiliară), Traian Jurchela, Mariana Deac, Tiberiu Ceia şi mulţi alţii, lângă soliştii Rapsozilor, mereu prezenţi în manifestările Centrului Judeţean Cultural Arad.

Cornelia Căprariu Roman îşi aminteşte cu nostalgie de Trofeul obţinut în urmă cu 35 de ani, la Moneasa. Regretata Marioara Murărescu a fost mulţi ani preşedinta juriului, iar Gelu Stan, din miezul manifestării, a preluat apoi această sarcină pe care a dus-o până anul trecut, Festivalul de la Moneasa fiind ultimul la care a participat.

În aceeaşi perioadă cu festivalul, de 17 ani se desfăşoară la Moneasa şi Târgul Meşterilor Populari. În acest an, am remarcat pentru prima dată şi meşteşugari din Republica Moldova, lângă Bunicuţele din Uzdin - Serbia, lângă cunoscuţii ţesători, olari, pălărieri din centrele cu tradiţie ale judeţului Arad.

Ceramica de Horezu este nelipsită de la Moneasa, iar pasionaţii meşteri din judeţele Cluj, Bihor, Timiş, continuă să ne încânte cu exponatele lor.

Concursul s-a derulat la Teatrul de Vară din staţiune în miezul fierbinte al zilei, care i-a şi împiedicat pe unii dintre spectatori să fie prezenţi, iar cei care s-au încumetat să vină, au căutat umbra binefăcătoare a copacilor.

Nu a lipsit însă spectatorul care a participat la toate cele 50 de ediţii, Mircea Dărău din Sântana, care a primit şi o sarcină din partea organizatorilor, fiind membru onorific al juriului. Orchestra Rapsodia din Arad condusă de prof. Vasile Rus a asigurat acompaniamentul concurenţilor şi invitaţilor, Ovidiu Homorodean şi Ioana Luguzan.

Cosmina Brădean, laureată a acestei manifestări, a prezentat spectacolul, încurajând concurenţii.

Sursa: rador

Foto: radiotimisoara.ro