-

Începe Festivalul „Sus pe Argeș la izvoare”

Festivalul-Concurs Internațional de Muzică Tradițională Veche „Sus pe Argeș la izvoare”, va avea loc în Pitești, în perioada 17-18 octombrie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Scopul festivalului este de a descoperi și încuraja tinerii talentați în interpretarea muzicii populare atât vocal cât și la instrumente muzicale.

Evenimentul din Argeș este organizat de Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești și a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Cu două secțiuni, de soliști vocali și instrumentali, concursul se adresează tinerilor cu vârste între 16 și 35 de ani din Școlile Populare de Arte şi Meserii din România, precum și din instituțiile similare din Republica Moldova.

Prima seară, joi, 17 octombrie, de la ora 18,00, este rezervată concursului, la secțiunile: interpretare vocală și interpretare instrumentală.

Vor fi acordate următoarele premii: Trofeul ”Sus pe Argeș la izvoare”, câte un Premiu I, II, III și câte o mențiune pentru fiecare secțiune.

Juriul își rezervă dreptul de a acorda sau redistribui premiile în funcție de calitățile artistice ale concurenților.

Fiecare concurent la secțiunea Interpretare vocală va interpreta o doină sau o baladă și o piesă ritmată cu acompaniament. Instrumentiștii vor interpreta doar piesa ritmată cu acompaniament.

Spectacolul va fi prezentat de actrița Luiza Stoica, din corpul de experți al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, împreună cu interpretul de muzică populară George Mărgineanu, el însuși absolvent al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești și câștigător al Trofeului Festivalului Sus pe Argeș la izvoare în anul 2015.

Acompaniamentul va fi realizat de către Orchestra Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești, dirijor Cătălin Iancu.

Seara de joi va fi completată de un recital susținut de Ansamblul Vatră de Dor al Școlii Populare de Arte ”Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

VINERI, 18 OCTOMBRIE, ORA 18.00:

Festivalul – Concurs Internațional de Muzică Tradițională Veche ”Sus pe Argeș la izvoare” își desemnează câștigătorii în cadrul Galei laureaților de vineri seara, de la ora 18.00.

Spectacolul de gală va fi deschis de Ansamblul cameral de muzică tradițională veche ”Anton Pann”, primul și singurul ansamblu grup profesionist din România care și-a ales ca misiune să redescopere frumusețea muzicii vechi românești.

De altfel este singura formație românească care a înregistrat, în premieră mondială, toate compozițiile principelui Dimitrie Cantemir cu paternitate certă.

Ansamblul Anton Pann a luat ființă în anul 2004 și a atras tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, uniți de pasiunea lor de a aduce la lumină valori culturale muzicale din secolele XIV și XIX.

Autenticitatea muzicii lor se bazează pe folosirea instrumentelor tradiționale, pentru un sunet ce redă cât mai fidel emoția epocii, cât și pe o amplă cercetare în urma cărora au fost descoperite documente vechi și manuscrise, aflate în custodia unor biblioteci din țară sau în arhivele unor mănăstiri și biserici din România.

Ansamblul aduce pe scenă muzica așa cum era cântată în urmă cu secole la curțile boierești și în conacele domnești, interpretând piese ale unor compozitori valoroși din vechime precum Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Mitropolitul Veniamin, Costache, Ioan Căianu.

În cadrul galei, înainte de anunţarea laureaţilor din acest an, este invitat să susţină un scurt recital câştigătorul Trofeului Sus pe Argeş la izvoare, Florin Costan din judeţul Suceava. 

Şi pentru a-i încuraja şi pe cei mai tineri artiști din Argeș, invitați în spectacol vor fi și câștigătorii concursului ”Mugurii folclorului argeșean din acest an – Anastasia Gropan din Stoenesti și Marian Șchiopu din Poiana Lacului.

Sunt invitați pe scenă, de asemenea, Țiterașii de la Galeș, cursanți ai Secției externe de Țiteră a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, coordonată de meșterul popular Tică Vasile și inimoșii dansatori ai Ansamblului Murgulețul de la Popești.

Spectacolul de gală se încheie cu un dialog al instrumentelor, protagoniști fiind îndrăgitul interpret Gelu Voicu, acompaniat de Aurel Lăutarul, Cătălin Iancu Jr. la țambal, Nicolae Oprea, Victor Buștean, Cornel Țițirigă și Onel Sergiu la vioară, Ionel Feraru la contrabas, Petrișor Mihalcea și Ionel Pascu la acordeon, Viorel Predoiu la clarinet, iar la nai, maestrul Vasile Răducu.

Intrarea este gratuită, pe bază de invitație. Invitațiile pot fi ridicate doar de la sediul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești.

Sursa: Constantin Pasol