-

Ionuț Petreacă - răvașe muzicale de dor, pentru Dobrogea

Oare cum o fi să te numești Ionuț PETREACĂ și să te naști în satul NUNTAȘI? Și să-ți mai dăruiască și bunul Dumnezeu un glas frumos, să-i bucuri pe oameni și să-i faci să se simtă bine pe la petreceri și nunți? Ascultându-l cântând, afli răspuns.

Predestinare sau nu, cert este că tânărul interpret de 29 de ani din Dobrogea a cucerit de mult inimile publicului și aprecierea specialiștilor în folclor. Mărturie stau aplauzele pe care le-a primit, la scenă deschisă, încă din copilăriei, ca și multele premii adunate în ultimul deceniu, la o serie de competiții de gen.

„Cel care a constatat că poate urma o carieră în muzica populară este cunoscutul interpret dobrogean Marius Cristel Marin care i-a fost profesor la Grupul Școlar Industrial ”C.A.Rosetti”. Veneau sărbătorile de iarnă și Marius Cristel Marin l-a auzit pe Ionuț Petreacă , cântând un colind vechi din satul Nuntași, învâțat de la tatăl lui. L-a întrebat dacă știe vreun cântec dobrogean și imediat Ionuț a fredonat unul din repertoriul Elenei Roizen ”Mi-am făcut de-o cărărușă”. De aici și până la primele prezențe în festivaluri a mai fost un pas” - scriu colegii noștri de la Radio Constanța. 

Radio Antena Satelor avea să-l descopere chiar de la prima sa competiție, în 2009, la Festivalul „Dan Moisescu” de la Topalu (Constanța). Atunci, a obținut chiar premiul oferit de postul nostru de radio. A fost doar începutul unei cariere frumoase, care are, între reperele sale, și înregistrările realizate împreună cu Orchestra Populară Radio, condusă de dirijorul Adrian Grigoraș, în anul 2013. 

De câțiva ani, Ionuț Petreacă a ales să plece, împreună cu familia, în Belgia, de unde trimite mereu acasă răvașe muzicale de dor. 

Din repertoriul său, remarcăm:

Jos pe Valea Carasu

La cules, la Murfatlar

Drag mi-e la horă-n sat

Pe drumul de la Săcele

Am o mândră şi un dor

Colo sus la răsărit

Satul meu cel drag de lângă ghiol

Drag mi-este la fântâniță

Hai, Dunărea mea

Mândră-i fata dobrogeană

Du-mă, dorule, mai tare

 

Votează cele mai bune voci tinere în TOP 10 VOCI DE 10

Te-ar putea interesa și alte profiluri de tineri soliști

Anuța ARGHIROI

Florin PÂRLAN

Ioan DÎRSTAR

Ancuța CORLĂȚAN