-

In memoriam Ileana Constantinescu - vocea de catifea a folclorului românesc

Ileana Constantinescu, interpreta de folclor al cărei glas „de catifea” l-a cucerit și pe scriitorul MIhail Sadoveanu, s-a stins din viață joi, 24 mai 2018, la 89 de ani. Ileana Constantinescu s-a născur la 30 mai 1929, în satul Comani, județul Olt.

Interpreta Ileana Constantinescu a pornit în lumea cântecului popular românesc în 1951, când a împlinit 22 de ani. Prin Comani, satul natal al doamnei cântecelor munteneşi, a trecut folcloristul Constantin Prichici, cercetător ştiinţific la Institutul de Folclor "Constantin Brăiloiu". A ascultat-o şi, fără să stea pe gânduri, i-a spus: "Fată, hăi, tu ai sa ajungi departe!". Vorbele aveau să i se adeverească în scurt timp.

A participat la un concurs al căminelor culturale, unde a câştigat locul întâi pe regiune, apoi locul al doilea pe ţară. Mihai Pop, director adjunct al Institutului de Folclor, a propus-o apoi pentru înregistrări la Radio după ce o ascultase la "Saptămâna muzicii româneşti" încheiată de căminele culturale. Aşa a imprimat Ileana Constantinescu primul disc pe care s-au regăsit nu o piesă, nici două, cum se obişnuia, ci cinci cântece, toate îndrăgite pe dată de public: "Busuioc, floare cătată", "Dunăre, Dunăre", "Plin e codrul de voinici", "Auzi, neică, piţigoiul", "Mărioara de la munte".

Vocea catifelată a Ilenei Constantinescu îl fascina pe scriitorul Mihail Sadoveanu care, după Maria Tănase, o aşeza pe locul al II-lea pe fata de la Comani: "Un mare talent! Cântă limpede şi cu deplină înţelegere, parcă e însuşi glasul vremei, aşa proaspăt, din codri (…) Cântecul ei, «Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere», apare ca un fragment de baladă şi vine de foarte departe. Un cântec popular trist, simplu şi sfâşietor, ca un ţipăt de pasăre călătoare…".

ileana constantinescu 2

Invitată într-o ediție a emsiiunii „Lada de zestre” (realizată de Ileana Vieru), ce i-a fost dedicată la împlinirea vârstei de 87 de ani, cu o negrăită naturaleţe si voioşie, marea doamnă a cântecului popular muntenesc a răspuns invitaţiei de a fi alături de ascultătorii Antenei Satelor la sfârşit de Florar. Formidabila memorie, acurateţea unui glas care nu-şi pierduse nimic din farmecul si tinereţea de odinioară dar şi sinceritatea aproape frustă a Ilenei Constantinescu au lăsat atunci să fie devoalată o altă perspectivă asupra cântecului popular, asupra bucuriei de a parcurge fiecare etapă a vieţii.

Urmăriţi acum această emisiune-martor, in care artista este expresia francheţii și a talentului înnăscut, în care vorbeşte de cântecele autentice culese aproape exclusiv din satul său natal (Comani, Olt).

Articole înrudite