-

In memoriam! Un interpret sibian de folclor s-a stins la numai 40 de ani (VIDEO)

Comunitatea sibiană este în doliu după ce vineri dimineața a trecut în neființă vocea care a încântat de atâtea ori publicul de pe scena Junilor Sibiului. A cântat muzică populară cu atâta dăruire iar vocea și melodiile lui vor dăinui.

Daniel Rosalim - interpretul a cărui voce a depășit limitele Sibiului, cucerind Țara Făgărașului, Țara Bârsei și toate țările românești laolaltă, s-a născut într-o zi de 29 ianuarie 1978, în Şura Mare, la doar cinci kilometri de Sibiu. S-a stins din viață pe 19 octombrie 2018.

Obișnuia să spună că „dacă nu ar fi fost artist ar fi fost cu siguranță horticultor”, iubind cu însuflețire natura și toate darurile ei.

Cariera lui muzicală a urcat puțin câte puțin, până la ceasul în care dragostea publicului său a devenit o constantă. Daniel Rosalim a ajuns să cânte în corul de la Orlat, “Căluşerul”, iar apoi în Ansamblul “Jidvei România”. Momentul său de debut oficial l-a reprezentat participarea la concursul “Moştenitorii – Tezaur Folcloric”, realizat de Televiziunea Română. Spunea că acel moment a fost de bun augur şi că, de atunci, uşile folclorului i-au fost deschise. 

Apoi a cântat la Junii Sibiului, acolo unde s-a făcut remarcat.

FIe pe scena unor fesitvaluri, în emisiuni de radio și televiziune sau la nunți și petreceri, cântecul său era întotdeauna la același nivel profesionist.

Ultima prezență publică a avut-o anul acesta la Festivalul Național de Folclor „Lucreția Ciobanu”, personalitate a cântecului păstoresc jienesc pe care Daniel Rosalim a prețuit-o și a urmat-o. 

Artistul se pare că suferea de o boală incurabilă, iar sfatul medicului fusese să renunțe la aparițiile scenice. De altfel, începând cu lun aprilie, acesta a fost de mai multe ori și pe perioade tot mai lungi internat în spital, la secția de hemtologie.

Daniel Rosalim a lăsat în urma sa un băiețel în clasa a III-a și o soție alături de care își imaginase un destin împlinit.

 
Sursa foto: pixabay.com