Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Unde este Dumnezeu?”

Semnalăm o lucrare inedită, publicată recent la editura Tritonic în colecția “Sens”. Cartea “Unde este Dumnezeu?”, scrisă de Mihai Păcuraru, redactor la Radio România Antena Satelor, și Ionuț Chircalan, asistent universitar, se dorește a fi o introducere în viața Bisericii, o redescoperire prin scris a rostului omului modern.

22 Februarie 2016, 15:41

Tema abordată se dovedește deosebit de actuală, titlul nefiind altceva decât ecoul strigătului dureros al lumii de astăzi plină de suferință – boli, dezastre, războaie, inechități.

Realizată sub forma unei colecții de eseuri structurate în jurul unor răspunsuri posibile la întrebarea din titlu (“- Unde ești, Doamne?” “- În cei ce suferă, în cei ce Mă caută, în cei ce Mă primesc, în cei ce Mă păstrează.”), cartea se dorește a depăși cadrul eminamente religios, pentru a intra în contact mai viu cu omul secularizat al zilelor noastre.

Discursul autorilor este, în acest sens, unul accesibil, ancorat în contemporan, expresiile teologice, uneori poate încă prea abundente, venind doar pentru a întări sau preciza cele exprimate.

Fără a se substitui în avocații lui Dumnezeu, autorii ne propun o incursiune în labirintul sufletului, sub ghidajul bunului simț și al credinței.

Pe această cale ei intenționează să contribuie, cât de puțin, la refacerea legăturii dintre om și Biserică, relație șubrezită în prezent într-o manieră îngrijorătoare din cauza dezinformării mediatice susținute și a unei instituționalizări nefirești a lumii ecleziale, elemente ce au determinat pe cei mai mulți oameni să-și construiască altarul credinței între spinii sau pe nisipul subiectivismului.

Volum de debut al autorilor, lucrarea nu are pretenția de a răspunde în mod exhaustiv la întrebările, dilemele sau, chiar, răfuiala omului cu Dumnezeu, însă adesea vine cu asemenea rezolvări pentru tumultul interior din acele suflete rănite sau frânte.

Prezența lui Dumnezeu în lume prin mistica Bisericii și nemijlocit, în experiența personală a fiecăruia dintre noi din viața de zi cu zi, este valorificată și reafirmată constant pe parcursul lucrării.

Preluând ceva din preocuparea unor cărți precum “Acolo unde Dumnezeu nu se vede. Asumarea suferinței și a bolii” a Mitropolitului Nikolaos de Mesogheea sau “Unde este Dumnezeu când sufăr?” de Philip Yancey, lucrarea de față se distinge prin prezentarea pe care o face vieții creștinului în Biserică așa cum s-ar cuveni să fie ea: vie, profundă, eliberată de formalism și vindecată de anchilozarea inacțiunii.

Sunt prezentate pe scurt, dar captivant, semnificația și importanța simbolurilor creștine, Sfintele Taine (Botezul, Mirungerea, Împărtășania, Spovedania, Nunta, Preoția, Maslul) și ierurgii (Aghiasma, înmormântarea).

Se oferă lămuriri cu privire la modul în care recunoaștem o Biblie autentică, de ce ne facem semnul Sfintei Cruci, dar și simbolistica creștină a unor elemente mult mai familiare, precum bradul de Crăciun sau peștele.

Nu sunt evitate nici subiecte mai sensibile, cum ar fi: egalitatea dintre bărbat și femeie în Biserică, religia și școala, toleranța vs. iubirea creștină, inocența copiilor în lumea internetului etc.

În concluzie, cartea “Unde este Dumnezeu?” oferă o lectură plăcută, o serie de elemente esențiale de educație religioasă, dar mai presus de toate un imbold motivațional de a reface legătura cu Dumnezeu și cu oamenii.

Autorii săi au gândit-o ca pe o deschidere a apetitului pentru noi lecturi din domeniu și, de ce nu, pentru deschiderea sufletului în fața lui Dumnezeu.

Etichete : biblioteca de idei
Carti 14 Mai 2017, 20:21

Valea lui Ion. Ulița pe care se nasc Poeții (I) Ion Tudor Iovian

Valea lui Ion... Undeva, în marginea Buhuşiului (oraş moldav prăfuit şi învăluit în uitare), există un sat în care, în...

Valea lui Ion. Ulița pe care se nasc Poeții (I) Ion Tudor Iovian
Carti 24 Septembrie 2016, 09:52

Monografia satului Băișești, un volum structurat riguros de Mugurel Vasiliu

În Țara de Fagi, la Școala Gimnazială din Băișești, va avea loc miercuri, 28 septembrie 2016, orele 12:00, lansarea volumului...

Monografia satului Băișești, un volum structurat riguros de Mugurel Vasiliu
Carti 05 Iulie 2016, 03:00

"Zodiac", noul roman semnat de colega noastră Anamaria Ionescu, va fi prezentat publicului

Cel de-al doilea român-totodată al doilea din seria de personaj "Sergiu Manta" își va începe drumul către cititori. În...

"Zodiac", noul roman semnat de colega noastră Anamaria Ionescu, va fi prezentat publicului
Carti 05 Iulie 2016, 03:00

„Zodiac”, noul roman semnat de colega noastră Anamaria Ionescu

Cel de-al doilea roman și, totodată, al doilea din seria de personaj "Sergiu Manta" și-aa început drumul către cititori....

„Zodiac”, noul roman semnat de colega noastră Anamaria Ionescu
Carti 13 Martie 2016, 17:14

Ileana Vieru: „Să respir lângă tâmpla ta”

Există în jurul nostru oameni atât de frumoși pe dinăuntru și pe dinafară, încât uneori ne vine greu să ne apropiem de ei, de...

Ileana Vieru: „Să respir lângă tâmpla ta”
Carti 18 Ianuarie 2015, 07:21

Maria Maurer: „O prietenă a tuturor româncelor...”

In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1849), am fost intrebata cu ce se...

Maria Maurer: „O prietenă a tuturor româncelor...”
Carti 12 Ianuarie 2015, 07:26

Colecționarul de gusturi: Radu Anton Roman

O vorbă veche - de la antici citire - spune că, odată intrate în lume, cărţile au viaţa lor. Dar probabil că puţine au...

Colecționarul de gusturi: Radu Anton Roman