Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cu Filomela lui Tiștere, în bucătăria Sfântului Nicodim

Din satul Filomelei lui Tiștere până sub steiul Mănăstirii Tismana e cale de-un ceas - ori două, dacă mergi admirând peisajul și lucrarea lui Dumnezeu - peste deal.

27 Ianuarie 2015, 08:54

Așa-mi zice femeia asta vrednică, din ale cărei mâini ies nespus de frumoase covoare oltenești, cu Grădina Raiului, împodobită cu arbori, cu flori și cu păsări cuvântătoare.

E instructor de țesături tradiționale, la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu, unde-i învață și pe alții meșteșugul femeilor din satul ei, Sohodolul Tismanei... Loc în care, îmi spune, atunci când Sfântul Nicodim se pornise să facă mănăstire mândră, crezuse-ntâi că aflase steiul și izvorul din visul trimis de Maica Domnului. ”Numai că izvorul nu țâșnea chiar din stei, și n-a mai stat acolo, și s-a dus mai departe, și așa a ajuns la Tismana, unde-i azi mănăstirea”... Sfântului Nicodim i-a adus ofrandă și Filomela, țesătoarea. Un covor țesut de ,mâinile ei, să-i fie așezat pe piatra mormântului...

Dar nu se pricepe ea numai la țesut, ci și la gătit. Și așa cum știe toate cuvintele legate de țeserea covoarelor - de la război la nevedeală și suveică -, tot așa știe și instrumentarul de pe lângă vatră. Pirostrii, țest, zălar (sistem prin care se atârnă un ceaun deasupra focului). Odinioară, din bucătărioara de vară a țăranului din Oltenia subcarpatică (și din vatra din casă, cu dublu rol, iarna, de da căldură și a coace bucatele) nu ar fi lipsit nici unul dintre aceste elemente ale instrumentarului casnic rural. Astăzi, bucatariile s-au modernizat, dar există încă, prin unele gospodarii, aceste „relicve” care amintesc de vremurile în care timpul curgea molcom, iar viața oltencelor se împărțea între câmpul pe care-și cultivau bucatele, ghergheful la care țeseau minunatele covoare cu flori, păsări și arbori ai vieții și ai păcatului, și oalele în care pregăteau mâncarea pentru toți ai casei. Mai erau, la fiecare casă, mesele scunde, cu trei picioare, și scăunașele rotunde cu patru picioare, iar când mesenii se îndeseau, un simplu butuc de lemn, cioplit, era îndeajuns.

„Am o căldare de patru litri în care pun apa și o așez pe pirostrii. După ce culeg fasolea, o rup și o pun în apă fiartaă, împreună cu o scăriță de afumăturaă de porc. După ce a fiert, se adaugă morcovul și ceapa tocate, roșiile – date pe răzătoare – și se lasă la fiert. Se drege cu ou și cu oțet și se adaugă sare după gust”, îmi dă reoede o rețetă Filomela Tiștere.. Îmi relevă apoi cât de ușor, schimbând câte ceva, obții un alt fel de mâncare: „Dacă facem mâncarea scăzută și nu o mai dregem cu ou și oțet, vom avea coaste de porc cu garnitură de păstăi. În cazul în care renunțăm la afumătură, se pune usturoi, iar dacă nu, punem maioneză sși avem o salată”.

Etichete : reportaj
„Mărțișorul – simbol al primăverii și al renașterii”
Interviuri si reportaje 24 Februarie 2023, 20:20

„Mărțișorul – simbol al primăverii și al renașterii”

Vineri, 24 ianuarie, la ora 13:00 va avea loc lansarea catalogului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea...

„Mărțișorul – simbol al primăverii și al renașterii”
Etnicii români din Ucraina, dezamăgiţi de prevederile noii Legi privind minorităţile
Interviuri si reportaje 14 Ianuarie 2023, 20:56

Etnicii români din Ucraina, dezamăgiţi de prevederile noii Legi privind minorităţile

Etnicii români din Ucraina sunt dezamăgiţi de prevederile noii Legi privind minorităţile, adoptată recent de Rada Supremă.

Etnicii români din Ucraina, dezamăgiţi de prevederile noii Legi privind minorităţile
„La Comănești, îmblânzirea ursului reprezintă prosperitatea!”
Interviuri si reportaje 30 Decembrie 2022, 17:55

„La Comănești, îmblânzirea ursului reprezintă prosperitatea!”

La Comănești, se adună din nou cetele de urși, pe 30 decembrie, într-un festival-concurs cum altul nu există!

„La Comănești, îmblânzirea ursului reprezintă prosperitatea!”
Crăciun muscelean
Interviuri si reportaje 25 Decembrie 2022, 18:45

Crăciun muscelean

Bună dimineaţa la Moş Crăciun! Am bătut în poartă la tanti Tuţa Mazăre o dată cu fătucile care colindau… “Sub foiţa fagului,/...

Crăciun muscelean
Socăcițele din Țara Lăpușului se pregătesc de Crăciun
Interviuri si reportaje 04 Decembrie 2022, 17:55

Socăcițele din Țara Lăpușului se pregătesc de Crăciun

Iarna s-a lăsat “cum se cuvine” peste defileul Lăpuşului, ca şi peste întreg Maramureşul. Sunt ultimele zile ale Postului cel...

Socăcițele din Țara Lăpușului se pregătesc de Crăciun
Este posibil ca în perioada următoare să depăşim şi 50.000 de cazuri de COVID zilnic
Interviuri si reportaje 08 Februarie 2022, 05:53

Este posibil ca în perioada următoare să depăşim şi 50.000 de cazuri de COVID zilnic

Numărul infectărilor cu SARS-CoV 2 va continua să crească şi este posibil ca în perioada următoare să depăşim şi 50.000 de...

Este posibil ca în perioada următoare să depăşim şi 50.000 de cazuri de COVID zilnic
Varianta Omicron se răspândeşte rapid
Interviuri si reportaje 27 Ianuarie 2022, 06:44

Varianta Omicron se răspândeşte rapid

Rapiditatea cu care se răspândeşte varianta Omicron a SarsCov2 impune respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenţie...

Varianta Omicron se răspândeşte rapid
Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%
Interviuri si reportaje 21 Ianuarie 2022, 20:50

Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%

Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%, iar faţă de cazuri severe, cu până la 90%.

Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%