-

România, țara din sufletul meu

Suntem români. Români nu numai pentru că aparținem geografic acestui spațiu. Suntem români pentru că, în ciuda aparențelor, trăim și simțim românește…pentru că România este în noi, este locul unde am alegem să trăim zi de zi.

România este locul unde am crescut, am împărțit bucurie, tristețe, am învățat să iubim, să dăm frâu liber imaginației, să credem în forțele proprii, să ne exprimăm, să ajutăm, să căutăm răspunsuri, să ignorăm, să sperăm… de aceea, numai românii pot simți cu adevărat care este valoarea acestei țări.

Uneori ne lăudam cu rădăcinile glorioase, cu istoria bogată și moștenirea culturală. Alteori ne comportăm de parcă ne-ar fi rușine de ceea ce suntem și de ceea ce se petrece aici. Spunem “țară frumoasă, păcat de oameni”. De ce “păcat de oameni”? Românii pe care i-am întâlnit nu se împușcă pe străzi, au familii, majoritatea au prieteni vechi de zeci de ani și, mai mult decât atât, românul știe să își respecte aproapele chiar dacă ani de sărăcie și opresiune ne-au întors unul împotriva altuia.

Trecută adesea prin focul războaielor, despre care am învățat la istorie, România şi oamenii ei luptă și astăzi, mai mult ca niciodată, să rămână în picioare, să-şi redescopere valorile, să continue să existe.

România este țara mea, a ta, a tuturor celor ce se simt aici români, este o ţară cu tradiţii, născută de mult timp şi încăpăţânată să supravieţuiască tuturor relelor, tuturor duşmanilor care au încercat, peste vremuri, să-i fure identitatea sau bogăţiile. Simplitatea oamenilor, simplitatea vieții, varietatea de forme geografice minunate, sate tradiționale și orașe culturale, reprezintă căminul nostru de care suntem mândri.
Poate că nu este România cea mai democratică țară din lume, însă pentru noi, este țara în care te poți exprima cel mai liber.
România e o ţară frumoasă, cu oameni frumoşi. Munți înalți până la cer și ape adânci. Mare, râuri, dealuri, câmpuri, păduri. Istorie de mii de ani. Cultură bogată Oameni cu suflet frumos…

Ardelenii sunt oameni de suflet, primitori. Moldovenii sunt oameni veseli, ospitalieri, credincioși. Oltenii au o latură mai tăioasă, dar sunt ambițioși și inteligenți.Toți își iubesc locul și nu ezită să îl arate celor ce doresc să îl vadă.

Românii noști, de aici sau de peste hotare, ne fac adesea, cinste. De fiecare dată reprezintă România cu cinste şi merită toate laudele noastre.
Ține de patriotismul nostru, al fiecăruia să ne păstrăm țara și identitatea națională, așa cum au reușit străbunii noștri de veacuri.

Este important să știm că, orice curs vor lua lucrurile, România este în noi, totul ține de noi, puterea de a schimba ceva este în mâinile noastre…că le suntem datori celor care au luptat de veacuri pentru fiecare palmă de pământ. Avem nevoie să se trezească în noi spiritul civic și să ne gândim că nu am putea privi altfel România decât ca pe locul unde copiii noștri sunt învățați să vorbească românește și sunt educați în spirit românesc.

 (Text: Roxana Dimitriu)

Articole înrudite