-

Boboteaza, sărbătorită la Muereasca prin „alegerea de june”

Comuna Muereasca îşi va alege de Bobotează 'junele', aceasta fiind o datină păstrată cu sfințenie din străbuni prin care un tânăr din localitate va fi desemnat ca, timp de un an, să devină liderul celorlalţi tineri din zonă.

Rolul acestuia este acela de a-i reprezenta pe aceştia în relaţia cu administraţia locală şi cu restul comunităţii.

Obiceiul este vechi de peste 100 de ani, unicat în ţară, după cum spune primarul localităţii, Ion Ungureanu, alegerea junelui urmând să aibă loc în cadrul unei sărbători tradiţionale ce va fi organizată duminică seara şi la care va participa întreaga comunitate.

'Este un obicei autentic ce are loc de mai bine de 100 de ani, în seara de 6 ianuarie, la Căminul cultural din Muereasca de Sus, în decursul anilor, acesta transformându-se, practic, într-o sărbătoare a întregii comunităţi. Din rândul tinerilor va fi ales cel mai vrednic şi mai voinic flăcău care, pe parcursul întregului an, va avea o strânsă legătură cu primăria pentru a ne aduce în atenţie problemele tinerilor din localitate şi cu care vom colabora şi pentru organizarea diferitelor activităţi destinate acestora', a precizat, pentru AGERPRES, primarul Ungureanu.

Potrivit acestuia, candidaţii - de regulă câte doi din cele opt sate al comunei - sunt tineri cu vârste între 18 şi 24 de ani, neînsuraţi, titlul de june urmând să îi revină aceluia care va primi cele mai multe aclamaţii şi aplauze din partea celor prezenţi la ceremonie.

'Locuitorii satelor sunt cei care fac propunerile, tot ei fiind şi cei care îl vor alege pe june. Fiecare dintre cei propuşi va fi invitat pe scenă, iar cel care va primi cele mai multe ovaţii va deveni junele localităţii. Obiceiul este ca, după ceremonie, cel ales şi ceilalţi tineri care-l susţin să plece la colindat prin sate, dimineaţa ei urmând să ajungă şi la biserică pentru ca să-i boteze pe cei prezenţi la slujba de Sfântul Ioan Botezătorul. Acesta este un semn al încrederii pe care locuitorii o au în rolul junelui, el fiind privit ca unul care le va aduce bunăstare şi bucurie în noul an, dar şi motivul pentru care acest obicei este unul aparte, autentic', a mai spus Ungureanu.

La sărbătoarea de la Muereasca va fi prezentă anul acesta şi orchestra 'Rapsodia vâlceană' a Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei Populare Vâlcea, care va susţine un concert de muzică populară în seara ceremoniei de alegere a junelui, sărbătorile de iarnă din localitatea vâlceană urmând să se încheie în seara de 7 ianuarie cu o petrecere dată la căminul cultural de către junele ales.

AGERPRES

foto http://ziarullumina.ro

Articole înrudite