-

Pictorii satului românesc

Nu de puține ori în cultura noastră populară, lumea satului ne-a fost înfățișată și transmisă de pictori populari, artiști naivi, persoane care nu au frecventat școli de artă, dar au ajuns să creeze pe cont propriu, prin viziunea și mijloacele lor de exprimare plastică, într-un stil unic, adevărate creații artistice.

Aceste creații au fost încadrate de specialiștii in domeniu în fenomenul artistic denumit „artă naivă”, fenomen ce apare la sfarșitul secolului al XIX-lea.

Pictorul naiv, prin creația sa, ne prezintă un tărâm fascinant, unde omul și natura, omul și divinitatea sunt într-o armonie totală, departe de civilizație și de tehnologie. De cele mai multe ori, în lucrările de pictură naivă vedem o relație pură, plină de inocență, care pune în valoare strălucirea mediului arhaic și sacru al satului.

În general, pictorul-ţăran are o filozofie foarte clară a vieții. Imaginile create de el te îmbie la o evadare într-o lume lipsită de orice convenţie. O lume aflată parcă într-o veşnică sărbătoare, o lume a satului în care totul este strălucitor, copacii sunt încărcaţi de roade şi flori iar oamenii se odihnesc lângă căpiţele de fân înmiresmate, ascultând ciripitul păsărilor. De veți avea ocazia, vizitati o expozitie de artă naivă. E minunat sa simți cum pentru o clipă sufletul ți se umple de bucurie.

Pictura de Dumitru Stefanescu