-

Semnificațiile mistice ale Sărbatorii Sfântului Andrei. Legătura de taină dintre acest praznic și anul nou dacic

Bogată în semnificații, Sărbătoarea Sfântului Andrei este purtătoarea unor tradiții și legende, păstrate cu sfințenie în tradiția populară și sprijinite de un bogat material etnografic şi folcloric.

Sfantul Andrei, părintele spiritual al românilor a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, apoi l-a urmat pe Iisus devenind "cel dintâi chemat". El a propovăduit creştinismul în Scythia Minor (Dobrogea), traind pe teritoriul județului Constanța de azi. A fost martirizat la 30 noiembrie, anul 60, în timpul domniei Împăratului Nero, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X, care de atunci este numită "Crucea Sfântului Andrei".

Lupul este animalul asociat în tradiţiile românilor Sfântului Andrei, de aceea sărbatoarea este denumită popular și Ziua Lupului. Această vietate nu a fost aleasă întâmplător drept totem de către strămoşii noștri, geto-dacii. Lupul este prototipul războinicului înnăscut şi model de demnitate, care preferă să moară de foame sau în luptă pentru câştigarea prăzii decât să renunţe la libertate pentru a trece prin cercul de foc.

În calendarul popular strămoșesc noaptea de 29-30 noiembrie este numită Andrea, Indrea sau Andreiul de iarnă. Încărcată cu multe alte valori mistice, această dată marchează trecerea de la vară la iarnă, de la lumină la întuneric.
Ritualurile civilizației geto-dacice indică posibilitatea ca această noapte să fi reprezentat și celebrarea Anului Nou geto-dacic, corespunzând cu Dionisiacele câmpenești și fermentarea vinului la populația tracă, precum și cu sărbătoarea Brumalia, din Imperiul Roman.

Un obicei care atestă suprapunerea sărbătorii creştine a Apostolului Andrei peste presupusul An Nou dacic este Bocetul Andreiului, atestat la românii din Transnistria. Fetele confecţionau păpuşi din cârpe, numite Andreiu, substitut al anului vechi care moare pentru a renaşte, le aşezau pe laviţă (pat) şi le jeleau ca pe un mort în noaptea de 29 spre 30 noiembrie.

Pe de altă parte, noaptea Sfântului Andrei este considerată şi o noapte a strigoilor, în care fiinţele supranaturale se întâlnesc în locuri tainice, unde joacă, îşi măsoară puterile şi îşi aleg conducătorul. „Atunci ies din morminte şi au cea mai mare putere. Sug sângele animalelor şi beau laptele vacilor, mănâncă inimile oamenilor şi le sug sângele”, scrie Tudor Pamfile, în Sărbătorile la români (1913). „Strigoii vin totdeauna spre Sfântul Andreiu, se culcă afară, iar cei morţi ies din mormânt, până la trei ani, şi vin noaptea pe la casele lor, să facă ceva celor din casă, cu care şi vorbesc, stând totdeauna până la miezul nopţii. Unii povestesc că strigoii vii nu se duc toţi cu trupul, ci la unii adormind înspre Sfântul Andrei le iese numai sufletul care se prefece în fel de fel de animale şi dacă trupul acestor strigoi este mutat din locul unde s-a culcat rămâne mort, căci întorcându-se sufletul şi nemaigăsind trupul în locul în care l-a lăsat, se duce pe aceea lume”, scria Tudor Pamfile, în “Sărbătorile la români” (1913).

Tradiții populare în noaptea de "Sântandrei"

În noaptea de Sfântul Andrei se deschid cerurile, pentru că acum se întâlnesc cele văzute cu cele nevăzute, lumina cu întunericul, se înnoiește timpul, moare haosul și se naște armmonia din om și din univers.

Acum, puterea lupului e cea mai vie. Această noapte se spune că ar fi cea în care duhurile malefice numite în tradiția populară strigoi, moroi sau pricolici - au o putere mai mare decât în restul anului și sosesc printre oameni să le facă rău. De aceea se iau măsuri de prevenire a acestor rele. Se coc pentru belșug plăcinte cu dovleac și turte de mălai, se ung ușile și ferestrele cu usturoi și se ascund coasele. În noaptea de "Sântandrei" oamenii evită sa iasă pe ulițe. Ei ramân în case protejați de usturoiul de la intrare și de lumina candelei aprinse. Baieții și fetele organizează o petrecere în timpul căreia vor "păzi usturoiul" .

Tot de Sfântul Andrei, datorită transparenței granițelor dintre lumi, se dezleagă secrete, se descoperă autorii unor crime sau ale unor furturi. Acum se fac previziuni pentru anul următor: dacă în această noapte este senin și cald va fi o iarnă blândă, iar dacă este ger va fi o iarnă grea.