-

"Carnavalurile de Fărșang", evenimentul care "sperie" iarna!

În Banatul de Munte, "Carnavalurile de Fărșang" încep sâmbătă, 10 februarie, 2018 în cartierul Celnic din Anina. Evenimentul se va încheia miercuri, 14 februarie, pe străzile Dognecei, în Miercurea Cenușii.

Finalul evenimentului culminează cu arderea pe rug a unei păpuși, moment ce marchează pentru comunitatea catolică, intrarea în Postul Paștelui.

Sâmbătă si Duminică, în cartierul Celnic din Anina, zeci de mascati vor lua cu asalt străzile într-un alai viu colorat însotiti de cîntece, dansuri si voie bună. Seara, întreaga comunitate germană, si nu numai, este poftită la bal.

Un mare bal de Făsang va fi organizat si la Resita de către comunitatea germană de aici, iar miercuri, în ultima zi înaintea Postului Pastelui, locuitorii din Dognecea îl vor arde pe Hans, păpusa din cîrpe confectionată special, pe rug.

Anul acesta, manifestările de Făsang se organizează pentru a 27-a oară după decembrie 1989, în perioada comunistă acestea fiind interzise.

Cu prilejul făsangului, pe străzile Resitei umblau mascatii. În duminica făsangului obiceiul îsi găsea apogeul. Mascatii cutreierau străzile singuri sau în grup, străzile vuiau de spectatori. Întreaga vale a Bârzavei răsuna de strigături, sunete de zurgalai, de tipete de bucurie si plînsete, sunete de diferite intensităti si tonalităti, acorduri de acordeoane si alte instrumente muzicale. Copiii fugeau după mascati strigînd Ripp-Ripp-hali-pup.“

Astfel descria profesorul, scriitorul si etnograful resitean Alexander Tietz în cartea sa „Wo in den Tälern die Schlote rauchen” („Unde fumegă furnalele în văi”) perioada de făsang la Resita.

MARIO BALINT

Articole înrudite