-

Tradiţie de sute de ani: Târgul din joia mare de la Năsăud

Cel mai mare şi mai important târg tradiţional de Paşti din judeţul Bistriţa-Năsăud îşi va derula, joi, o nouă pagină din istoria acestuia. E deja o tradiţie, dusă mai departe din generaţie în generaţie.

Oamenii satelor năsăudene sunt prezenţi la eveniment cu miile, în fiecare an, la Târgul din Joia Mare de la Năsăud, adlam de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Dacă în urmă cu ceva ani Târgul se ţinea chiar în centrul urbei, oamenii venind atunci la târg cu trăsurile trase de cai, acum târgul se întinde de la gară până în centru.

Copiii sunt nelipsiţi de la târg, cei mici fiind aduşi de părinţi pentru a le cumpăra haine noi - nouţe de Paşti aşa cum e tradiţia şi obiceiul. Tot o mare bucurie a copiilor sunt şi turtiţele care se vând numai în preajma sărbătorilor de Paşti.

Acestea sunt preparate numai acum din aluat colorat şi se vând pe şir de sfoara sub forma unor floricele viu colorate care îi încântă pe cei mici.

O altă bucurie a copiilor din târgul năsăudean este şi "ţucărul sucit", acel preparat dulce, aromat şi viu colorat care de asemenea îi încântă pe copii.

Sătenii năsăudeni cumpără de obicei în joia mare vopsele pentru colorat ouăle, nuca pentru cozonacii de Paşti, trăistuţele în care copiii vor merge după ouă în ziua de Paşti şi câte un obiect vestimentar nou pentru a-l îmbrăca la zi de mare sărbătoare.

Articole înrudite