-

Sărbătoarea Covrigilor cu Ou este în plină desfășurare, astăzi, la Lerești

În judeţul Argeş, la Lereşti, în apropiere de Câmpulung Muscel, are loc, astăzi, Sărbătoarea Covrigilor cu Ou, un festival pornit de la un produs culinar tradiţional, specific zonei Muscelului.

Aflat la cea de-a 8-a ediţie festivalul se desfășoară în ziua de Sfânta Treime, la Căminul Cultural Lerești, transmite corespondentul nostru Constantin Pașol. 

Asociația "Alunelul" din localitate a fost inițiatoarea acestul festival devenit tradițional. Aici, doamna Elena Marin, localnică, în vârstă de 62 de ani, posesoarea unei colecții de 300 de obiecte de artizanat local, pregătește sute de covrigi cu ou.

Însăși doamna Elena Marin și soțul ei, Ionel, organizatorii evenimentului și posesorii expoziţiei de artă populară musceleană, vin îmbrăcați la această sărbătoare în costume populare, cusute de mama dumneaei, cu peste 85 de ani în urmă.

Într-o ambianţă atât de plăcută şi de atrăgătoare, covrigii cu ou sunt la loc de cinste.

Cele mai iscusite gospodine din localitățile din Muscel, cu frumoase coșuri de nuiele cu covrigi mari și rumeniți, participă la un concurs cu premii.

Doamna Nicoleta Bucurenci, gospodină harnică şi pricepută, pregăteşte covrigi cu ou de la vârsta de 16 ani după o reţetă străveche, învăţată de la una din specialistele satului, Veta Poştoacă, şi este dispusă să continue această activitate câte zile va mai avea, stând în genunchi, în cazul în care din cauza bătrâneţii nu se va mai putea deplasa. Fără teama că îi vom fura meşteşugul, ne-a dezvăluit secretul pregătirii acestui produs culinar, unic, pentru realizarea căruia sunt necesare 45 de ouă, 4 kilograme şi jumătate de făină, o jumătate litru de ulei, 1 kilogram de zahăr, 4 linguriţe de sare, 4 linguriţe de leşie de fag, 2 lămâi, esenţă de rom, 40 grame drojdie, praf de copt, amoniac. Marele secret este cel al frăgezirii cu rom, ţuică amestecată cu rom sau leşie de fag obţinută după reţete tradiţionale, muscelene, dintr-o lingură cu vârf de cenuşă de fag adăugată la o cană de apă fiartă, al coacerii în cuptor încins, pe vatră, după ce s-a scos jarul obţinut din lemne de brad, cât şi al muncii neîntrerupte din momentul începerii frământatului până se termină coptul. Timp de aproximativ două săptămâni cât durează pregătirea covrigilor cu ou, cuptorul gazdei noastre, ca şi cele ale altor gospodine din sat funcţionează neîncetat.

În viaţa comunităţii muscelene, scopul iniţial al pregătirii covrigilor cu ou asociază cultul vieţii cu cel al morţii. Ei se pregătesc în preajma marilor sărbători religoase, Paştele şi Rusaliile şi se împart pentru pomenirea morţilor, la Paşti asociaţi cu ouă roşii şi de Rusalii cu vase cu mâncare.

Pentru localnici reprezintă pâinea binecuvântată a cărei pregătire este precedată de purificarea casei şi a cărei frăgezime este cu atât mai mare, cu cât trece mai mult timp de la pregătirea ei.

Sursă: Constantin Pașol, Corespondent Radio România Antena Satelor

Foto: ziarulargesul.ro