-

„Sărbătoarea Muzeelor Săteşti”, la Bozovici

Tradiţionala manifestare culturală, intitulată 'Sărbătoarea Muzeelor Săteşti', desfăşurată sâmbătă, în comuna Bozovici, la Sediul Asociaţiei 'Izvoare almăjene', a adunat colecţionari din şase judeţe, dar şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Serbia.

'Este o acţiune consistentă, prin care încercăm să punem în evidenţă atât partea de costum popular tradiţional din această zonă, cât şi existenţa unor documente care atestă faptul că aici cultura şi viaţa tradiţională se păstrează. Întreaga zonă a Văii Almăjului este una foarte frumoasă, cu o tradiţie cu totul deosebită, pe care trebuie să o ajutăm să crească şi din punct de vedere turistic. Cred că prin astfel de acţiuni cultural-folclorice putem atrage tot mai multă lume. Este o activitate de bun augur, cu o participare numeroasă, dar şi de calitate', a declarat managerul Centrului Judeţean de Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, prof. Ioan Benga.

Tema întâlnirii propusă de organizatori a fost, în acest an, 'Conservarea şi promovarea patrimoniului sătesc prin muzeele şi colecţiile săteşti. Intelectuali bănăţeni implicaţi direct în Unirea Banatului din 1919'.

Participanţii la cea de-a X-a ediţie a manifestării au expus diferite obiecte, de la costume populare, la abecedare, sau de la documente vechi, la fotografii.

'Am avut confirmarea a 29 de colecţii şi muzee săteşti, care au expus 10 - 15 obiecte legate de satul tradiţional românesc, temă recomandată şi de către Patriarhia Română. Invitaţii noştri şi-au pregătit câte un colţişor expoziţional, în care predomină obiectele vechi, portul popular, mâncarea tradiţională, de la care nu a lipsit pâinea tradiţională de Pecica. Am organizat această manifestare, deoarece am considerat că satul tradiţional începe să-şi piardă din viaţă. De aceea, încercăm, prin puterile noastre, să readucem tineretul aici, în mijlocul a ceea ce a fost odată. Încercăm, de asemenea, să rememorăm aceste momente importante ale vieţii satului, pentru a păstra tradiţia, obiceiurile, tot ceea ce bătrânii noştri ne-au lăsat ca moştenire', a afirmat prof. Gheorghe Rancu, organizator al manifestării.

La eveniment au fost invitaţi colecţionari şi muzee săteşti din judeţele Arad, Mehedinţi, Alba, Hunedoara, Bihor şi Caraş-Severin, dar şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Serbia.

Organizatori ai manifestării au fost Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Muzeul Banatului Montan Reşiţa, Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Episcopia Caransebeşului, Asociaţia Publiciştilor Presei Rurale din Banatul Istoric Timişoara, Asociaţia Colecţiilor şi Muzeelor Săteşti Banat-Crişana, Asociaţia Culturală BanatCult - Almăj, Muzeul Sătesc 'Almăjul' Şopotu Vechi, Primăria şi Consiliul Local Bozovici.

AGERPRES

Foto: Vacantierul