-

Atelierul de creativitate – un omagiu adus artei olăritului

"Există ceva aparte în meşteşugul olăritului, pentru că sunt implicate toate elementele de bază – lutul, apa, focul, aerul şi mai ales sufletul", mărturisea Mihai Sturza, unul dintre puţinii maeştrii olari care luptă zi de zi prin creaţia sa ca olăritul să nu devină, ca multe alte îndeletniciri, doar o amintire.

Meşteşugul modelării în lut există de când lumea şi chiar dacă a ajuns să fie ameninţat de invazia plasticului şi a altor materiale sintetice, sunt oameni care aleg să-şi consume hrana într-un vas de lut, făcut manual, cu multă atenţie şi dăruire.

Pentru cei care încă apreciază valoarea lutului şi pentru cei care pun suflet în tot ceea ce înseamnă artă şi creaţie Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, în intervalul 19.05.2019 – 23.06.2019, o nouă serie de ateliere de modelaj lut.

Costul pentru participare este de 15 lei/persoană și se achită la atelier.

De ce modelaj în lut? Dezvoltă inteligența emoțională și motricitatea fină, gândirea spațială și creativitatea. Frământăm pământul cu gânduri și emoții și-l transformăm în obiecte frumoase sau utile.

Atelier 1 (19.05.2019)
Înaintea roții
Vasele de ceramică sunt întâlnite în istorie cu mult înainte de inventarea roții. Și totuși, cum puteau oamenii lucra vase de ceramică fără roata olarului? Haideți să aflăm!
Pentru 10 participanți trecuți de trei ani

Atelier 2 (23.05.2019)
Ștampile și unelte
Învățăm să ne facem singuri ștampile versatile ce pot fi folosite atât la decorarea lutului, cât și a hârtiei sau a textilelor.
Pentru 15 participanți trecuți de cinci ani

Atelier 3
Traforaj în lut (26.05.2019)
Exersăm o tehnică folosită îndeosebi în ceramica arhitecturală: plăcile traforate pot compune pereți prin care lumina să se joace cu umbrele în moduri surprinzătoare.
Pentru 15 participanți trecuți de cinci ani

Atelier 4 (01.06.2019)
La mulţi ani! Copilărie
Ce am putea face astăzi mai potrivit decăt jocuri? Vom gândi strategii şi vom proiecta jocuri, pornind de la cele preferate, apoi vom modela figurine şi pioni, trasee şi alte elemente.
Pentru 10 participanţi trecuţi de 6 ani

Atelier 5 (2.06.2019)
Case, cuiburi, vizuini
Știați că există o viespe care face din noroi alveole pentru a-și depune ouăle? Sau că vulpile, iepurii, hârciogii și șoriceii preferă să stea în pământ, într-un culcuș făcut din propriul păr? Dar de rândunică? Ați văzut cuibul ei construit din pământ, din care puișorii flămânzi scot căpșorul? Haideți să facem și noi un cuib, poate, poate, în curând, el va atrage pui.
Pentru 10 participanți trecuți de doi ani

Atelier 6 (09.06.2019)
Lumină lină
Demult, înainte de inventarea electricității, oamenii luminau nopțile cu puterea imprevizibilă a focului. Foloseau lumânări din ceară sau opaițe cu ulei sau alcool. Noi vom lucra un suport pentru lumânare, vom face „portretul” strămoșului lămpii de astăzi.
Pentru 10 participanți trecuți de patru ani

Atelier 7 (15.06.2019)
Mozaic
Astăzi vom înţelege ce înseamnă un mozaic şi cum este el, la nivel primar, produs. Vom folosi pietricele, boabe de proumb, grâu, etc. şi vom compune tablouri şi imagini pline de vibraţie.

Atelier 8 (23.06.2019)
Design de obiect/ Pahar pentru creioane
Lucrăm cu șabloane, schițăm, măsurăm, finisăm și decorăm un obiect de design unicat, cu funcție utilitară: un suport pentru carioci sau creioane.
Pentru 10 participanți trecuți de patru ani

 

Înscrieri și alte detalii la numărul de telefon 0727 015 825.