-

Eveniment: 500 de ani de atestare a unui sat

Duminică, 25 august un lăcaș de cult din Argeș va fi resfințit la 500 de ani de la prima atestare documentară a satului Băjești.

Este vorba despre biserica unuia dintre satele comunei Bălilești, biserică componentă a unui ansamblu de monumente istorice de interes național datând din secolul al XVII-lea.

Așezarea este situată între Pitești și Câmpulung, în apropierea drumului național 73 - transmite Constantin Pașol - corespondent Radio Antena Satelor.

Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" face parte dintr-un complex de arhitectură medievală care a aparținut marelui logofăt de Câmpulung, Mareș Băjescu iar complexul poartă numele "Curțile fortificate Mareș Băjescu", precizează Ion Hera, directorul căminului cultural din Bălilești.

Cu acest prilej se vor binecuvânta toate lucrările de restaurare și înfrumusețare desfășurare la biserica parohială.

Tot la Bălilești, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local, ambele fiind clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Duminica Tuturor Sfinților” (1824) din fostul sat Românești, astăzi parte a satului Bălilești; și casa Agripina Constantinescu (mijlocul secolului al XIX-lea) din satul Valea Mare-Bratia, mai transmite corespondentul nostru.

Foto: Constantin Pasol

Articole înrudite