-

„Doina Argeșului” - un nou ansamblu folcloric la Pitești

Dintre noutățile de anul acesta ale Festivalului Internațional de Folcor CARPAȚI, Argeș, România, festival aflat în plină desfășurare în mai multe orașe din Argeș este și aceea că județul Argeș are un nou ansamblu folcloric.

Numele acestuia este "Doina Argeșului". Este același cu al orchestrei, care de 64 de ani poartă acest nume recunoscut atât în țară cât și peste hotare. Orchestra de muzică populară "Doina Argeșului" a luat ființă la 1 iulie 1955 din iniţiativa lăutarilor regiunii, orchestră de muzică populară care trebuia să contribuie la promovarea totală a culturii populare- se scrie documentele vremii.
Directorul Centrului Cultural Județean Argeș, instituție căreia îi aparține atât Anasmblul căt și orchestra, d-na Araxy Mihaela Negoșanu ne-a declarat în exclusivitate că noul ansamblu a avut debutul ieri, 3 septembrie, la Pitești în deschiderea festivalului de Grădina de Vară.
"Ansamblul "Doina Argeșului" a avut "botezul" odată deschiderea Festivalului Internațional care de anul acesta are și el o nouă titulatură: Festivalul Internațional de Folcor CARPAȚI, Argeș, România.
Cei mai mulți dintre dansatori noului ansamblu "Doina Argeșului" sunt artiști consacrați, ei au evoluat de-a lungul timpului la diverse ansambluri sau formații de dansuri din județ și din țară, fiind prezenți în spectacole pe aproape toate meridianele lumii, dar sunt și tineri nou veniți. Deasemenea o parte dintre ei sunt, la rându-le coregrafi de dans la alte ansambluri din Argeș. Coordonatorul Ansamblului "Doina Argeșului" este Sorin Cioc, un dansator de elită, profesionist, care a reprezentat România aproape peste tot în lume" - a mai spus d-na Negoșanu.
Ansamblul "Doina Argeșului" , care reprezină România la festival, va evolua în fiecare zi, în deschiderea manifestării artistice care are loc, de la ora 19,00 în alt oraș.
Amintim că azi, Festivalului Internațional de Folcor CARPAȚI, Argeș, România, este prezent, în orașul Topoloveni, joi, 5 sept. la Câmpulung Muscel, vineri, 6 sept. la Curtea de Argeș și sâmbătă, 7 sept. din nou la Pitești, unde are loc și închiderea acestei ediții, cea cu nr. XXXVI.
Pe viitor, Ansamblul "Doina Argeșului" va suține atât spectacole proprii dar va fi prezent și în manifestări ale orchestrei omonime, în țară sau peste hotare.

Constantin Pașol (text și foto)

Articole înrudite

 • Comisia parlamentară de anchetă începe audierile în cazul agricultorilor români din Germania

  Comisia parlamentară de anchetă care investighează eventualele nereguli şi fraude legate de trimiterea la cules de sparanghel în Germania a muncitorilor români, în timpul stării de urgenţă, urmează să înceapă în scurt timp audierile în acest caz.

 • 15 fermieri ucişi de bărbaţi înarmaţi - atacatorii e posibil să fie crescători de vite

  Poliţia din nord-vestul Nigeriei a declarat că bărbaţi înarmaţi au împuşcat mortal 15 fermieri, într-un atac asupra unui sat din statul Katsina.

 • Peste 100 milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire

  Ministrul lucrărilor publice, Ion Ştefan, a aprobat ordinul privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din 9 localități.

 • Metodologia-cadru de organizare a examenului național de definitivare în învățământ

  În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, Ministerul Educației și Cercetării a adoptat următoarele modificări și completări ale Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului de definitivat:

 • A apărut calendarul susținerii examenului de Bacalaureat

  S - a aprobat noul calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat. Astfel , înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afişarea rezultatelor.

  Se consideră centru de examen , unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

  organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

  20200525 123433

  Până la data de 8 iunie, Comisia județeană de bacalaureat va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați.

  Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

  Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

  Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.

  Sursa: Viorel Grosu

  Foto: pixabay