-

Christ Ionnin – Bucătăria română (1865), singura carte culinară din epoca lui Cuza, retipărită

Se anunță un eveniment editorial de proporții: prima carte de bucate care conține sintagma „bucătărie română” e tipărită din nou, la 153 de ani de la ediția princeps: „Christ Ionnin – Bucătăria română”.

O ediție îngrijită și adnotată de Simona Lazăr, pentru Editura GastroArt. „Volumul este o primă reeditare a textelor unui autor despre care nu se știu prea multe” scrie site-ul gastroart.ro. „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet”, proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci. Typographia Stephan Rassidescu a apărut pentru prima și singura dată în 1865 și folosește, pentru prima dată, terminologia de „Bucătărie română”. Eram în perioada de după Unirea de la 1859 și până-n 1878 când are loc recunoașterea independenței, vremuri pe când „român” & „România” abia începeau să se impună. Am făcut această extrem de scurtă digresiune pentru a explica de ce titlul ar putea părea înșelător, dat fiind faptul că rețetele din carte nu-s musai autentice.

editura gastroart„Este singura carte de bucate nouă care s-a tipărit în Principatele Române în epoca lui Cuza și, chiar dacă nu toate rețetele din cuprinsul său sunt neaoșe, cel puțin îi datorăm autorului, Christ Ionnin, această asociere salutară de cuvinte. «Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet» (Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci. Typographia Stephan Rassidescu, 1865) are meritul de a alătura rețetelor străine, culese de prin cărți, și câteva rețete românești, unele de tip zahana, specifice mahalalelor bucureștene din secolul al XIX-lea. Deși promisese în prefață noi și noi ediții, autorul s-a oprit la una. După 153 de ani, în 2018, Editura GastroArt face gestul de a readuce la lumină cartea care a pus în brazdă sămânța conștiinței gastronomice naționale”, spune Simona Lazăr, care a îngrijit noua ediție, a scris prefața și cele peste 200 de note de subsol.

Volumul-eveniment marchează și un debut editorial: este prima carte publicată de Editura GastroArt, în cadrul unui proiect gestionat de Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai fervenți militanți ai momentului pentru gastronomia românească autentică.