-

Tu pe cine ai păcălit astăzi? Curiozități de 1 aprilie

1 aprilie sau Ziua păcălelilor, este una dintre zilele cele mai îndrăznețe ale anului. Astăzi, ne este permis, mai mult ca oricând, să le facem farse apropiaților fără ca ei să se supere.

Ba chiar mai mult, tradiția spune că cine nu păcălește astăzi va rămâne păcălit tot restul anului. Carevasăzică, atenție mare și spor la păcăleli!

Totuși, originile acestei sărbători sunt destul de incerte. Unii cred că este legată de succesiunea anotimpurilor, în timp ce alții spun că a rezultat din adoptarea calendarului gregorian.

Anul Nou sărbătorit în Aprilie?

Culturile antice, inclusiv cele ale romanilor și hindușilor, au sărbătorit ziua de Anul Nou în aprilie. În 1582, Papa Grigorie al XIII-lea a ordonat un nou calendar ( calendarul gregorian) care să înlocuiască vechiul calendar iulian.

Noul calendar marca însă o schimbare semnificativă: ziua de Anul Nou avea să fie sărbătorită la 1 ianuarie. Potrivit unor legende populare, mulți au refuzat să accepte noua dată și au continuat să sărbătorească Anul Nou pe rit vechi. Astfel că de 1 Aprilie au continuat să își trimită urări festive, fiind supranumiți „nebunii de aprilie”.

Cei care se adaptaseră deja la noul calendar le trimiteau tradiționaliștilor felicitări false si cadouri hazlii. În cele din urmă, practica s-a răspândit în întreaga Europă, conform www.infoplease.com.

Febra Primăverii

Este demn de remarcat faptul că multe culturi au celebrat „zilele nebuniei” la începutul lunii aprilie. Romanii au avut un festival numit Hilaria, prin care sărbătoreau învierea lui Attis. Calendarul hindus are Holi, iar calendarul evreiesc are Purim.

Aprilie pare fi un catalizator pentru celebrarea șotiilor și a bunei dispoziții.

Un fel de aducere aminte a faptului că uneori nu trebuie să ne luăm atât de în serios!

Autor: Alexandra Mocanu

Articole înrudite