-

“Marţea cu plăcinte” - obicei păstrat de Junii Tineri


Peste 100 de braşoveni şi turişti au asistat aseară, în Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului, la evenimentul ''Marţea cu plăcinte''.

 Acesta este un obicei vechi al Junilor Tineri, grup care face parte din Junii Braşovului.
12 tineri care compun grupul Junilor Tineri, îmbrăcaţi în costumul tradiţional format din cămaşă albă, laibăr cu nasturi de argint, şpenţăl cu nasturi de argint, sumna, cioareci, cizme şi pălărie cu tricolor la bor, au dansat hora junilor şi alte jocuri tradiţionale, în timp ce fiecare membru al grupului arunca de trei ori buzduganul, rostind ''Hristos a înviat!''.
“Marţea cu plăcinte” este un obicei vechi, dar care a fost întrerupt o perioadă, din motive pe care nu le cunoaştem. A fost reluat de 10 ani şi sperăm să fie dus mai departe de generaţiile de tineri. Cu ani în urmă, plăcintele erau făcute de mamele sau prietenele tinerilor din grup, dar de doi-trei ani, plăcintele care sunt servite persoanelor aflate la eveniment sunt cumpărate. Din acest an am renunţat la cei doi lăutari care cântau la cobză şi vioară melodiile după care dansau Junii Tineri şi am adus o formaţie care va interpreta horele şi jocurile după care vor dansa Junii Tineri. Grupul Junilor Tineri se adună la vătaf acasă, apoi, în drum spre Piaţa Unirii, ei se opresc la Troiţa lui Ilie Birt, din imediata apropiere şi cântă de trei ori 'Hristos a înviat!'. Nu vrem ca aceste frumoase obiceiuri ale Junilor din Săptămâna Luminată să dispară şi de aceea încercăm an de an să organizăm aceste evenimente'', a declarat preşedintele Grupului Junilor Tineri, Chicuş Constantin.
Junii Tineri dansează până în momentul în care persoanele care privesc vor să arunce şi ele buzduganul iar cei care doresc pot să facă o mică donaţie în bani, într-o cutie de tablă aflată în mijlocul pieţei. Banii adunaţi sunt folosiţi pentru pregătirea Paradei celor şapte grupuri de juni care are loc în fiecare an în Duminica Tomii.
Vineri, de la ora 17,00, tot în Piaţa Unirii, Junii Tineri organizează obiceiul tradiţional ''Aruncatu-n ţol'', în cadrul căruia ei sunt aruncaţi spre cer cu ajutorul unei cergi ţinute de mai mulţi tineri.
Duminică, 15 aprilie, începând cu ora 11.00, are loc tradiţionala paradă călare a celor şapte grupuri care compun Junii Braşovului. Ei pleacă din Piaţa Unirii şi străbat străzile din centrul vechi al oraşului, după care se îndreaptă spre zona turistică Pietrele lui Solomon, unde petrec până seara târziu alături de braşoveni şi turişti. Cele şapte grupuri sunt: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Roşiori, Junii Albiori, Junii Braşovecheni, Junii Curcani şi Junii Dorobanţi.

 

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: ziare.com