-

Parada Portului Popular românesc, la Cernăuți

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România s-a sărbătorit duminică, 13 mai, nu doar în țară, ci și la comunitățile românești din jurul granițelor.

Pentru marcarea acestei zile, mii de oameni din întreg Cernăuțiul dar şi din alte zone ale Ucrainei s-au adunat la Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, pentru a participa la cea mai mare paradă a portului tradiţional românesc, transmite corespondentul Radio România la Cernăuți.

Manifestările au debutat cu parada costumului popular românesc, ploaia nereusind sa fie un impediment in desfășurarea activităților.

La evenimentul de la Cernăuți pe lângă simpli cetăţeni, au fost prezente şi ansambluri folclorice din satele românești din Bucovina de Nord (Ucraina), ca și ansambluri venite din Basarabia (R. Moldova) și Bucovina (România).

Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, regiunea Cernauti, a precizat ca acest eveniment a reușit promovarea peste hotare a valorilor tradiționale care ne definesc identitatea și cultura precum și a oamenilor săi minunați.

Respinsă de către Senat în decembrie 2014, propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, la 22 aprilie 2015.

Legea 102/2015 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015, prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care să "se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone".

La inițiativa primarului sectorului 1 Dan Tudorache în cadrul acestui eveniment a fost semnat un protocol de colaborare între Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și Centrul Cultural al Primăriei Sector 1 .

Obiectul protocolului îl constituie cooperarea interinstituțională prin organizarea in comun de către Centrul Cultural al sectorului 1 Bucuresti și Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți Ucraina a unor evenimente, proiecte, campanii culturale care au ca scop promovarea limbii romane, a identității naționale și a valorilor culturale ale poporului roman in rândul cetățenilor din sectorul 1 al municipiului Bucuresti dar și din Cernauti Ucraina.

Un text de RAMONA ALEXANDRESCU

Articole înrudite