-

Ziua Aromânilor, sărbătorită în Piaţa Ovidiu din Constanţa

O atmosferă de sărbătoare, cu dans şi cântec, a fost miercuri, 23 mai, în Piaţa Ovidiu din Constanţa. Sute de oameni s-au strâns în Piaţă, unde atmosfera a fost întreţinută de artişti aromâni din comunitate.

Tinerii erau îmbrăcaţi în costume populare specifice etniei.

De câţiva ani încoace, pe 23 mai se sărbătoreste în România, dar si în alte ţări balcanice, "Ziua Aromânilor", în încercarea de a conserva cultura si obiceiurile acestei comunităţi.

Este ziua când, în anul 1905, printr-un decret, Sultanul Abdul Hamid hotăra o primă recunoaştere oficială a aromânilor ca naţiune aparte în Imperiul Otoman. La 23 mai (după Calendarul vechi), în 1905, ministrul otoman al justiţiei şi cultelor, a făcut cunoscut acest document Patriarhului ecumenic de la Constantinopol, prin care li se acorda aromânilor dreptul de a folosi limba în şcoală şi biserică şi dreptul de a fi reprezentaţi în administraţia locală.

Pentru prima dată a fost marcată această zi în mai 1989, de către organizaţia "Fraţii Manaki" din Bitolia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. În România prima sărbătorire a acestei date a avut loc în anul 1998.

Dobrogea este o zonă unde aromânii sunt prezenţi în număr semnificativ.

La Constanţa, Comunitatea Armână, a organizat miercuri, în Piaţa Ovidiu, un spectacol de cântec şi dansuri armâneşti, precum şi o expoziţie de pictură şi carte armânească.

Sursa: rador.ro

Articole înrudite