-

Tradiţii populare româneşti în Los Angeles, la festivalul „Be Romanian for a day”

În California, la Los Angeles, a fost mare sărbătoare, în Anul Centenar al Marii Uniri. A fost muzică românească autentică, s-a dansat pe ritmuri populare.

Au fost organizate activităţi de promovare a artizanatului românesc.

Dar şi expoziţii de vinuri şi produse tradiţionale. Ce mai! Sărbătoare în toată regula! Americanii din Los Angeles au avut ocazia să descopere tradiţiile comunităţii de români din sudul Californiei, la Festivalul "Be Romanian for a day", organizat de Ziua românilor de pretutindeni. Circa 1.500 de oameni, dintre care aproape 1/3 americani, au participat la evenimentul organizat sub forma unui dialog multicultural prin intermediul căruia naţiunea americană, dar şi celelalte comunităţi din sudul Californiei au fost invitate să ne cunoască limba, tradiţiile, valorile, credinţa, muzica, dar şi gastronomia.

Festivalul "Be Romanian for a day" a fost organizat de 'Romanian Tradition in California' cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi al Consulatului General al României la Los Angeles. 

Dorina Manga, preşedinta Organizaţiei 'Romanian Tradition in California': „Trebuie să arătăm lumii cine suntem, ce putem. Trebuie să arătăm lumii că existăm şi a arăta tuturor e o datorie. Trebuie să o punem mai departe prin copiii noştri, prin tradiţii, prin cultură şi, aşa cum spune Grigore Vieru în una din poeziile sale care mi-e mie foarte dragă, "În aceeaşi limbă/Toată lumea plânge/În aceeaşi limbă/Râde un pământ" şi tot în aceeaşi limbă noi, aici, trebuie să spunem că suntem români. Îmi doresc să spun tuturor şi sunt foarte mândră: 'Sunt româncă. Iubesc România'.”

Articole înrudite

 • Ce este ia românească

  Bluza tradițională românească - numită și ie națională, este una dintre cele mai importante piese de costum autentic din România. Cu mâneci largi, motive tradiționale și culori naturale, această bluză a inspirat numeroși designeri de modă, iar recent a început să primească din ce în ce mai multă faimă internațională.

  Ia națională este cea mai la modă îmbrăcăminte din România

  Bluza romaneasca este o imbracaminte importanta in costumul popular purtat de femei si sarbatorit in fiecare an pe 24 iunie, atunci cand se sarbatoreste Ziua internationala a iei romanesti.

  Cunoscuta ca si camasa dacica, originile acestei piese vestimentare e indreapta mult spre vechea civilizatie dacica. De fapt, bluza romaneasca a fost descrisa pe diferite basoreliefuri ca fiind o piesa vestimentara cu o vechime de 2000 de ani. In vremurile moderne, specialistii o considera drept contributia poporului roman la diversitatea imbracamintei europene.

  Pe langa taieturile tipice si manecile largi, bluza romaneasca este impodobita cu broderii in culori naturale, combinate armonios. De-a lungul timpului, a fost purtat de tarani, artisti romani si artisti internationali. In plus, bluza romaneasca a inspirat artisti distinsi precum Henri Matisse, care a pictat faimoasa "La blouse roumaine ".

  Tipuri de ii nationale romanesti - arta broderiei populare

  Ia traditionala romaneasca este fabricata din stofa de bumbac alb, sau de matase. Este impodobita cu diferite motive de broderie romaneasca, mai ales in zona manecilor, in zona pieptului si a gatuluu. Interesant este faptul ca fiecare regiune a Romaniei are un stil unic de ie romaneasca.

  De exemplu, celel mai folosit model pentru bluza romaneasca este cel cu broderie facuta pe umeri, numit camasa cu altita. Puteti gasi acest tip de ie in anumite regiuni ale tarii precum Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Bran si zona Covasna.

  Camasa cu tablie (camasa cu cap) se gaseste in Hunedoara, zona Padureni si Arad. Se caracterizeaza prin ornamente bogate in maneci fara pliuri. Modelul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre toate, cu un mare impact vizual.

  In Sibiu si in sudul Transilvaniei gasim un nou stil de bluza populara traditionala. Pe umarul lui ia, exista o banda ornamentala numita umar sau umeras (camasa cu umar). O decorare asemanatoare se vede pe cot, de unde se numeste " pisti cot".

  In Saliste exista o bluza traditionala unica denumita ia cu ciocanele (cu ciocane). Este decorata predominant cu culori negre, iar broderia este inlocuita cu panglici negre cusute pe camasa. In unele cazuri, insertiile sunt rosii, galbene sau albastre si, mai rar, fire de aur.

  Foto: Pixabay

 • Programul „Tomate 2019” – lansat oficial

  Programul guvernamental „Tomate 2019” a fost lansat, oficial, la Botoşani. Primele producţii de roşii vor fi livrate pe pieţele din municipiul reşedinţă de judeţ.

 • Măsurișul oilor de la Pria

  Mii de persoane din judeţele Sălaj, Cluj şi Bihor sunt aşteptate astăzi, la "Măsurişul oilor de la Pria", ediția cu numărul 53.

 • Aproape 30 de mii de locuri de muncă vacante la nivel naţional

  Peste 29.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 • "Rapsodia păstorească", o sărbătoare de aproape jumătate de veac

  Desfășurată în fiecare primăvară de aproape o jumătate de secol, rapsodia este una dintre cele mai longevive manifestare din țară.