-

În staţiunea Covasna a fost sărbătorită Nedeia Mocănească sau Sântili

În staţiunea Covasna a avut loc Nedeia Mocănească sau Sântili, una dintre cele mai vechi sărbători pastorale din zona arcului carpatic. Ediţia din acest an a fost dedicată Centenarului Marii Uniri.

Nedeea Mocănească aminteşte de vremurile când ciobanii coborau de la munte în preajma Săntiliei pentru a-şi alege viitoarele neveste, iar în cadrul acesteia sunt prezentate obiceiurile de nuntă specifice zonei, cum ar fi cerutul miresei, bărbieritul mirelui, ruperea colacului, descălţatul naşilor, trânta voinicilor sau ridicatul bolovanului.

"Putem spune că suntem nişte fericiţi, că am reuşit an de an acest eveniment să-l creştem, şi am reuşit să nu lăsăm uitării aceste tradiţii frumoase, tradiţii străvechi. Tinerii care vin şi sunt ca mire şi mireasă la acest obicei tradiţional sunt tineri care urmează să se căsătorească în această vară sau vara următoare şi care sunt împreună. Ce este foarte frumos şi ce este interesant este că şi la nunţile normale se fac toate aceste obiceiuri, fără nicio problemă. S-au păstrat în familiile de voineşteni, durează nunta trei zile."

Nuntaşii dar şi turiştii care au venit astăzi la Nedee au fost cinstiţi cu cozonac şi vin, şi au putut gusta produse tradiţionale ale crescătorilor de oi din zonă.

Sursa: rador

Sursa foto: youtube

Articole înrudite