-

Nedeia Troiței, în ținutul momârlanilor

Sute de momârlani din toata Valea Jiului, dar și turiști, sunt așteptați astăzi, 15 august, la Nedeia Troiței, care are loc de praznicul sfintei Maria, în Parâng, la peste 1700 de metri altitudine.

Este o sarbatoare la care se adunau cu sute de ani în urma ciobanii din Valea Jiului, cei din Novaci și cei din Marginimea Sibiului. Tradiția acestei ample serbari populare a fost întrerupta în perioada dictaturii comuniste, dar a fost reluata și a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai așteptate evenimente din zona, așa ca familiile momârlanilor din Jieț, Livezeni ori Cimpa au luat drumul muntelui înca de dimineața, și au fost așteptați cu bunatați pregatite din vreme. La nedeile momârlanilor gatesc numai barbații, iar cele peste 1000 de porții de mâncare sunt preparate astazi de câțiva bucatari din satul Jie?ț.

Nedeia Troiței din Parâng și cea a Sânzâienelor, care are loc la Straja, sunt cele mai mari nedei din Valea Jiului, iar toate serbarile câmpenești ale momârlanilor de aici sunt în strânsa legatura cu calendarul bisericesc. Tradițiile localnicilor au început sa fie puse în valoare în ultimii ani și datorita interesului manifestat de turiști pentru modul de viața al momârlanilor, care traiesc aici din vremea dacilor.

ILIE PINTEA