-

Luminațiile - ziua în care cimitirele se luminează

Pe 1 noiembrie este Luminaţia, un obicei care se practică în Transilvania, Banat şi Maramureş. Etnologii spun că Ziua Morţilor sau Luminaţia este o sărbătoare care implică întreaga comunitate.

E ziua tuturor sfinţilor, astfel că cei credincioşi din Maramureş, Transilvania şi Banat obişnuiesc să meargă la mormintele celor dragi, să le cureţe de buruieni, să le pună flori şi să aprindă lumânări rostind rugăciuni pentru sufletele celor plecaţi.

Este o sărbătoare urbană, de origine catolică, căci pe 1 noiembrie credincioşii catolici sărbătoresc Ziua Tuturor Sfinţilor. De Luminaţie se închid instituţii, toţi sunt preocupaţi să meargă la morminte, să le îngrijească. E o sărbătoare care implică toţi membrii unei comunităţi“, afirmă Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, citat de Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

La cererea familiilor, preoţii ortodocşi vin la cimitir şi fac slujbe de pomenire pentru sufletele celor plecaţi pe lumea cealaltă.

Cimitirele se luminează de Luminație, iar cei mai bogaţi reprezentanţi ai comunităţii pregătesc o masă îmbelşugată, de care se bucură oamenii mai sărmani.

Se spune că luminile lumânărilor aprinse la cimitir ajută sufletele rătăcitoare să regăsească drumul spre odihna veşnică.

În unele zone, oamenii pun un tacâm în plus la masa de seară, pentru că, se zice, sufletele morţilor ies din morminte şi colindă locurile dragi. 

Alţii lasă lumina aprinsă peste noapte ca sufletele morţilor să-şi poată găsi drumul spre casă.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net