-

Cum trebuie să întâmpinăm anul 2019 dacă vrem să avem bani şi să fim feriţi de rele

La trecerea dintre ani, românii au multe superstiţii. La capitolul vestimentaţie, trebuie să poarte ceva roşu, banii nu trebuie să lipsească din mână, iar meniul nu trebuie să conţină carne de pui.

Un alt obicei este acela de a nu arunca la răscrucea dintre ani nimic din casă, nici măcar gunoiul. Care sunt semnificaţiile acestor obiceiuri explică o femeie din Dolj, trecută de 8 decenii de viaţă.

Tanti Marioara Agapie este recunoscută în localitatea doljeană Cerăt pentru explicaţiile pe care le dă de fiecare dată atunci când vine vorba de superstiţii.

Femeia spune că anul care bate la uşă trebuie întâmpinat cum se cuvine dacă vrem să ne meargă bine.

„Purtaţi ceva roşu. Este culoarea fericirii, culoarea iubirii. Dacă vreţi să aveţi un an frumos, nu uitaţi de acest obicei", spune tanti Marioara.

Femeia explică şi ce trebuie să facem dacă vrem să nu avem în noul an probleme financiare.

„Să nu vă prindă 12 noaptea fără să ţineţi bani în mână. Nu la sutien, nu în buzunar, nu pe card... obiceiul din bătrâni este să-i ţineţi strâns în mână. Aşa veţi fi feriţi de probleme băneşti. Un alt sfat ar fi să nu aveţi carne de pui la masa de Revelion pentru că se spune că pasărea împrăştie mâncarea, iar dacă nu renunţaţi la ea în noaptea cea mare, tot anul veţi risipi agoniseala şi nu veţi putea realiza nimic", spune bătrâna. Primul aliment pe care trebuie, în schimb, să-l mâncăm după miezul nopţii este peştele.

„Peştele înoată prin apă, aşa veţi înota şi voi prin toate necazurile din anul următor, dacă urmaţi acest sfat veţi vedea că problemele vă vor ocoli", spune Marioara Agapie. Crenguţele de vâsc nu trebuie să lipsească de pe masă pentru că sunt cele care aduc noroc.

„Puteţi să vă daţi seama cum va fi noul An şi după prima persoană care vă intră în casă. Dacă e bărbat va fi un an norocos, dacă e femeie va fi un an mai puţin bun şi va trebui să puneţi câţiva căţei de usturoi la ferestre pentru a goni spiritele rele", sfătuieşte femeia. Rufele nu se mai spală de pe data de 30 decembrie până la Bobotează, iar la miezul nopţii uşa de la intrarea casei trebuie să fie larg deschisă.

Şi tot în noaptea de Revelion trebuie să facem mult zgomot ca să alungăm spiritele rele, să aprindem artificii, să nu plângem , să nu ne certăm şi să nu avem gânduri rele.

Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto: realitatea.net

Articole înrudite

 • Ce este ia românească

  Bluza tradițională românească - numită și ie națională, este una dintre cele mai importante piese de costum autentic din România. Cu mâneci largi, motive tradiționale și culori naturale, această bluză a inspirat numeroși designeri de modă, iar recent a început să primească din ce în ce mai multă faimă internațională.

  Ia națională este cea mai la modă îmbrăcăminte din România

  Bluza romaneasca este o imbracaminte importanta in costumul popular purtat de femei si sarbatorit in fiecare an pe 24 iunie, atunci cand se sarbatoreste Ziua internationala a iei romanesti.

  Cunoscuta ca si camasa dacica, originile acestei piese vestimentare e indreapta mult spre vechea civilizatie dacica. De fapt, bluza romaneasca a fost descrisa pe diferite basoreliefuri ca fiind o piesa vestimentara cu o vechime de 2000 de ani. In vremurile moderne, specialistii o considera drept contributia poporului roman la diversitatea imbracamintei europene.

  Pe langa taieturile tipice si manecile largi, bluza romaneasca este impodobita cu broderii in culori naturale, combinate armonios. De-a lungul timpului, a fost purtat de tarani, artisti romani si artisti internationali. In plus, bluza romaneasca a inspirat artisti distinsi precum Henri Matisse, care a pictat faimoasa "La blouse roumaine ".

  Tipuri de ii nationale romanesti - arta broderiei populare

  Ia traditionala romaneasca este fabricata din stofa de bumbac alb, sau de matase. Este impodobita cu diferite motive de broderie romaneasca, mai ales in zona manecilor, in zona pieptului si a gatuluu. Interesant este faptul ca fiecare regiune a Romaniei are un stil unic de ie romaneasca.

  De exemplu, celel mai folosit model pentru bluza romaneasca este cel cu broderie facuta pe umeri, numit camasa cu altita. Puteti gasi acest tip de ie in anumite regiuni ale tarii precum Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Bran si zona Covasna.

  Camasa cu tablie (camasa cu cap) se gaseste in Hunedoara, zona Padureni si Arad. Se caracterizeaza prin ornamente bogate in maneci fara pliuri. Modelul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre toate, cu un mare impact vizual.

  In Sibiu si in sudul Transilvaniei gasim un nou stil de bluza populara traditionala. Pe umarul lui ia, exista o banda ornamentala numita umar sau umeras (camasa cu umar). O decorare asemanatoare se vede pe cot, de unde se numeste " pisti cot".

  In Saliste exista o bluza traditionala unica denumita ia cu ciocanele (cu ciocane). Este decorata predominant cu culori negre, iar broderia este inlocuita cu panglici negre cusute pe camasa. In unele cazuri, insertiile sunt rosii, galbene sau albastre si, mai rar, fire de aur.

  Foto: Pixabay

 • Programul „Tomate 2019” – lansat oficial

  Programul guvernamental „Tomate 2019” a fost lansat, oficial, la Botoşani. Primele producţii de roşii vor fi livrate pe pieţele din municipiul reşedinţă de judeţ.

 • Sfinții Constantin și Elena: Tradiții, obiceiuri și superstiții

  Sfinții Constantin și Elena. În fiecare an, la 21 mai, creștinii ortodocși serbează ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena.

 • Măsurișul oilor de la Pria

  Mii de persoane din judeţele Sălaj, Cluj şi Bihor sunt aşteptate astăzi, la "Măsurişul oilor de la Pria", ediția cu numărul 53.

 • Aproape 30 de mii de locuri de muncă vacante la nivel naţional

  Peste 29.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.