-

Obiceiuri în prima zi de Paşti

În satul Rod din Mărginimea Sibiului există un obicei unic în România, în Prima zi de Paşti: dimineaţa localnicii merg la cimitir ca să fie împreună cu cei dragi într-o zi de mare sărbătoare.

Tot în această zi, cei care s-au căsătorit în anul precedent primesc daruri.
În Sfânta zi de Paşte localnicii din Rod obişnuiesc să meargă la cimitir cu o trăistuţă în care au pus un ştergar ţesut, colaci, vin şi o roşii. Trăistuţa o pun la mormintele celor dragi iar preotul trece pe la fiecare şi vesteşte Învierea Domnului cu "Hristos a înviat". Tot aici are loc apoi un ritual al tinerilor căsătoriţi în ultimul an, un obicei numit datul vaselor.
Carmina Maior, etnolog: „Cei care s-au căsătorit între Paştile precedente şi Paştile actuale aşează o masă pe mormântul părinţilor pe care, în afară de ouă şi de cozonac şi de colaci, şi mai au plosca cu care au chemat la nuntă. Sunt frumoase perechile pentru că vin îmbrăcaţi în costum popular şi fosta mireasă pe cap cu un voal alb. Toţi cei care au participat la nuntă vine acum şi dau daruri. Darul consta în general în vase, ei zic datul vaselor”.
Tot în prima zi de Paşte la Mediaş şi se păstrează o veche tradiţie, locuitorii din cartierul Moşnei se strâng pe o stradă unde are loc jocul de ţuru, foarte asemănător oinei. Cele două echipe se întrec într-o partidă de ţuru cu mulţi spectatori, veniţi chiar din tot oraşul, o tradiţie care datează, spun oamenii locului, de peste 150 de ani.

RADOR

Foto: Pixabay.com

Articole înrudite