-

"Sărbătoarea mărului", o manifestare de tradiție în Argeș

Este o tradiție ca în fiecare toamnă, în Argeș, să se sărbătorească acest fruct, care-i face pe oamenii din zonă să fie recunoscuți printre cei mai buni pomicultori din România.

Astfel, duminică, 27 octombrie, la Tigveni, în județul Argeș are loc "Sărbătoarea mărului". Tot în acestă zi au loc și manifestările dedicate zilei comunei.

La manifestare au loc târguri de meșteșuguri, produse țărănești și obiecte de artizanat dar și o frumoasă expoziție de fructe românești: mere, pere, gutui, struguri sau nuci.

Comuna Tigveni aniversează 491 de ani de la prima atestare documentară, atestare constemnată într-un hrisov din din 28 octombrie 1528 al Cancelariei Domneşti a Voievodului Radu de la Afumaţi (1522-1529).

Prin acest document oficial, ginerele Sf. Voievod, Neagoe Basarab, confirma stăpânirea Mănăstirii Argeşului asupra mai multor părţi din satul Tigveni.

Programul zilei se deschide la ora 12,00 cu o depunere de coroane de flori la monumentul eroilor din comună, la statuia generalului Gabriel Marinescu, născut în Tigveni, fost general al artmatei române și om politic al cărui nume îl poartă școala din localitate.

Până seara pe scena special amenajată vor evolua formții și artiști precum: Ansamblul "Topologul" din Tigveni, "Tămășelul" din Cicănești, "Floare de colț" din Corbeni, "Doina Cârcinovului" din Priboieni și "Doina Bascovului".

De asemenea, vor mai evolua: Maria Mădălina Lupu, fiică a localității, o valoroasă interpretă la nai, elevă a celebrului naist Gheorghe Zamfir precum și soliștii de muzică populară: Cristina Turcu Preda de la Orchestra "Doina Argeșului", Nicolae Datcu și Ilie Dură.

Totodată vor avea loc și decernări de diplome și premii celor mai merituoși cetățeni ai localității, iar seara se va încheia cu un frumos foc de artificii.

Sursa: Constantin pasol

Foto: pixabay.com