-

Transhumanţa a devenit patrimoniu cultural UNESCO

Transhumanţa, chiar dacă este imaterială, a devenit patrimoniu cultural al UNESCO. Practica tradiţională a migraţiei sezoniere a animalelor a fost înregistrată în unanimitate pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.

De asemenea, Italia dobândeşte primatul înscrierilor în sectoarele rurale şi agroalimentare, depăşind Turcia şi Belgia.

Păstorii transhumanţi, aşa cum subliniază dosarul de candidatură prezentat de Italia împreună cu Grecia şi Austria la Unesco, au o cunoaştere aprofundată a mediului, a echilibrului ecologic dintre om şi natură şi a schimbărilor climatice.

Astăzi, transhumanţa este practicată în Italia în principal între regiunile Molise, Abruzzo şi Puglia, Lazio, Campania, iar în nord, între Italia şi Austria, în regiunile Alto Adige, Lombardia, Valle d'Aosta, Sardinia şi Veneto.

Sursa: rador

Foto: pixabay.com

Articole înrudite

 • APIA dă startul depunerilor cererilor unice de plată în Campania 2020

  Campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru 2020 de către fermieri intră în grila de start.

 • Peste 300 de cultivatori de cartof au participat la Conferinţa Naţională a Cartofului

  Cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Cartofului organizată la Poiana Braşov de către Centrul pentru Management Agricol, Federaţia Naţională Cartoful (FNCR) şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof din Braşov (INCDCSZ), a reunit peste 300 dintre cei mai performaţi cultivatori de cartof din România, alături de reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, experţi şi specialişti din domeniul culturilor de cartof, pentru o analiză obiectivă a celor mai noi tendinţele din piaţa cartofului la nivel naţional şi european, a tehnologiilor inovatoare, cât şi a celor mai recente cercetări ştiinţifice.

 • Începe colectarea medicamentelor expirate

  Începând cu 1 martie, sătmărenii vor putea preda medicamentele expirate la şase farmacii din municipiu, în cadrul campaniei de colectare iniţiată de Agenţia pentru Protecţia Mediului, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Farmaciştilor şi un agent economic din Satu Mare.

 • Târg de mărţişoare la Bistriţa

  Mărţişoare realizate manual, tradiţionale sau de inspiraţie tradiţională, mărţişoare podoabe (cercei, broşe, brăţări) numai bune de purtat în orice ocazie, şi altfel de mărţişoare, cum sunt cele comestibile sau cosmetice.

 • Când oamenii mâncau peşte din lacurile din Sahara...

  Numeroasele oase de peşte mâncat de oameni în urmă cu mii de ani şi găsite în deşertul Sahara oferă informaţii despre climatul din regiune la acea vreme.