-

„Face umbră pământului degeaba”

Zicem, câteodată, fiind excesiv de critici la adresa cuiva ce ni se pare că pierde mult timp nefăcând nimic adică, bătând apa în piuă, de dimineața până seara, de foarte mulți ani. Suntem părinți, frați mai mari, prieteni buni, vecini adevărați și ne uităm cu îngrijorare la câte un personaj de care ne pasă și care nu vrea să-și ia viața în mâini, nefăcând nimic, nu atât pentru noi cât, mai degrabă, pentru el.

”Doamne, și câte nu am făcut pentru omul ăsta”, gândim, exclamăm, mărturisim?! Dintr-odată, ne amintim că mereu i-am dat mură-n gură, totul, de-a gata, fără să-i cerem nimic, i-am dat și i-am tot dat, acum, când am obosit să-i tot dăm, ne amintim că de fapt n-am făcut mare lucru ci doar i-am întărit convingerea că așa este în viață, unii primesc iar alții dau! Nu?!

Constatăm, brusc, că protejatul nostru, oricât de dureros este perceput adevărul, face umbră pământului degeaba fără să se poată spune și despre el că este bun la ceva că, de pildă, doar EL știe cum se face cutare și cutare lucru, că nimeni nu va face ce făcea omul nostru când făcea! Când făcea, ce? Mai nimic și pentru nimeni?! Când îl lăsăm din mână este ca un om cu handicap în tot ceea ce viața îi cere, în toate sensurile spre care pornește, nu-și găsește rostul și nici nu poate supraviețui fără ceilalți prin preajmă! Parcă n-are nici umbră, pentru că nu trăiește cu adevărat!

Spuneam odată că omul când piere îi dispare și umbra!Ce să mai vorbim despre adăpostul umbrei omului despre care avem părerile acestea! Nici.... încercările nu există, pentru el, și pământul umbrit așa, de către un astfel de personaj, este arid. Doamne, ce-am făcut, ne pomenim gândind, iar și iar, parcă nu l-am iubit cu adevărat , l-am pregătit pentru disprețul celorlalți cenu fac umbră pământului degeaba și care nici nu-l vor dori prin preajmă; singurătatea este destinul lui până când, dacă nu se va trezi la viață, va fi pierdut prin uitarea lumii acestea atentă, foarte atentă, pentru a nu dispărea, la urmele pe care trebuie să le lase pe pământ. Altfel, ar fi catalogată că face umbră pământului ...degeaba! 

Un text de:

Vasilica Ghiță Ene