-

Izvorul Tămăduirii. Sf. Sfințit Simeon episcopul Persiei, Sf. Ier. Achachie episcopul Melitinei

Pe data de 17 aprilie, în vinerea din Saptamna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.

Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni.
Această Biserică, situată în Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V - VI.

În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșește slujba de sfințire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

 

Sf. Sfintit Simeon episcopul Persiei

Tot pe data de 17 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Simeon. Acesta a fost episcopul Persiei, a pătimit pentru Hristos împreună cu peste o mie de creștini.

Sinaxarul amintește mărturisirea lui Fusik, un funcționar imperial, care în ascuns era creștin. Acesta l-a întărit pe preotul Anania, în timp ce acesta se afla cu capul pe butuc, zicându-i: „Nu te teme, părinte, ci închide doar ochii și fii tare, și Domnul te va binecuvînta cu vedera Luminii celei cerești".

În acel moment, împăratul însuși la omorât pe Fusik și pe fiica sa Asikitria.

Sfântul Simeon i-a întărit pe creștinii persecutați, ca nu cumva să se lepede credința. După ce a văzut pe aceștia murind cu cinste, i s-a tăiat și lui capul, ducându-se la Domnul în anul 341.

În Biserică romano-catolică pe data de 17 aprilie - Sf. Ilie, Paul şi Isidor.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne păzește pre noi. Amin!