-

Sfântul Mucenic Teodor Tiron

Scris de

Pe data de 17 februarie, in Biserica Ortodoxa, se face pomenirea Sfantului Mucenic Teodor Tiron. Acest sfant a dobandit cununa muceniceasca in anul 306, in timpul persecutiei pornite impotriva crestinilor de catre imparatii Maximian si Maximus.

Imediat dupa ce Teodor a intrat in armata romana, si izbucnind in orasul Amasia persecutia contra crestinilor, acesta nu a dorit sa ascunda faptul ca este crestin. Pentru acest motiv, a fost inchis in temnita, fiind lasat sa moara din lipsa apei si a hranei.

Mantuitorul, insa, i S-a aratat Sfantului Teodor in temnita, zicandu-i: "Nu te teme, Teodore, caci Eu sunt cu tine; de hrana cea trupeasca si de bautura cea pamanteasca de acum nici sa nu te mai atingi, caci cu Mine vei fi in imparatia Mea cea cereasca si vesnica". Tot atunci, i s-au aratat sfantului multi ingeri, astfel incat, ostasii care pazeau temnita, s-au umplut de spaima.

Dupa aceasta, Sfantul Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat in foc.

Cu ocazia sinaxarului de astazi, vom afla si istoria colivei. Se aminteste de o minune a Sfantului Teodor, petrecuta in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363),  cand acesta dorind sa-i batjocoreasca crestinii, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima jumatate a Postului Mare. Sfantul Teodor Tiron, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimic din piete, ci sa manance grau fiert cu miere, coliva de astazi.

In amintirea acestei intamplari minunate, Biserica Ortodoxa sarbatoreste anual pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron, in prima saptamana a Postului Mare, cunoscuta si sub numele de Sambata Sfantului Teodor sau a colivei.

Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Teodor, in prima saptamana a Postului Mare, a fost randuita dupa vremea Patriarhului Nectarie al Constantinopolului (381-397).

Tot astazi, facem pomenirea Sfintei Mariamna; Sfintilor Imparati Marcian si Pulcheria.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 17 februarie, se face pomenirea Sfintilor Intemeietori ai Societatii Slujirii Sfintei Fecioarei Maria; Sfantului Teodor soldatul.

„Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne miluieste-ne si ne pazeste pre noi. Amin!”.