-

Sfântul Apostol Onisim

Scris de

Pe data de 15 februarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sf. Apostol Onisim. Acesta a fost unul dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului, fiind de altfel ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

A fost in tinerete sluga lui Filimon, un crestin de neam bun, din orasul Colose. Vinovat de greseala fata de stapanul sau şi temându-se de pedeapsă, Sf. Onisim a fugit la Roma, dar cum era rob fugit de la stăpân, a ajuns în temniţă. Acolo l-a întâlnit pe Sf. Apostol Pavel, de la care a luat cuvinte de învăţătură si luminându-se a primit sfantul botez.

În temniţă Sf. Onisim i-a slujit Apostolului Pavel ca un fiu. Sfantul Pavel îl cunoştea personal pe Filimon şi i-a trimis o carte plină de iubire în care îi cerea să-l ierte pe robul său şi să-l primească ca pe un frate. Apoi l-a trimis pe Onisim cu scrisoarea aceea la stăpânul său, lipsindu-se de ajutorul de care avea atâta trebuinţă.

După ce a primit scrisoarea, Sf. Filimon nu numai că l-a iertat pe Onisim dar l-a şi trimis înapoi la Roma, la Apostolul Pavel. Mai târziu, el a fost uns episcop în Gaza.

Dupa ce Sfantul Apostol Pavel s-a mutat la Domnul, Sfantul Onisim a rămas lângă apostoli până la sfârşit şi a ajuns să fie sfinţit episcop. După trecerea la Domnul a apostolilor Sfantul Onisim a propovăduit Evanghelia în multe părţi şi oraşe. La bătrâneţe Sfantul Onisim a ocupat scaunul episcopal la Efes, după Sfantul Apostol Timotei.

Când Sfantul Ignatie Purtătorul de Dumnezeu (prăznuit în 20 decembrie) era dus sa fie executat la Roma, Episcopul Onisim a mers să se întâlnească cu el şi cu alţi creştini, după mărturia din epistola sa către Efeseni.

În vremea împărăţiei lui Traian (89-117), Sfantul Onisim a fost arestat şi adus la judecată în faţa eparhului Tertul. Acesta l-a ţinut pe sfânt în temniţă timp de 18 zile după care l-a trimis la închisoarea din cetatea Puteoli. După o vreme, când a vorbit eparhul cu Sfantul Onisim, a înţeles că acesta nu s-a lepădat de a sa credinţă creştină şi a hotărât să fie bătut cu pietre şi apoi să i se taie capul cu sabia. Trupul său a fost luat de o femeie cu viaţă sfântă care l-a pus într-o racla de argint, inmormantandu-l cu cinste.

Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Cuvios Eusebiu din Siria.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 15 februarie, se face pomenirea Sfintirii Catedralei Sfantului Iosif, din Bucuresti.

Apostolilor, cuviosilor si dreptilor, care bine ati savarsit lupta si credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, rugati-l pentru noi sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!”.