-

Cuviosul Martinian

Scris de

Pe data de 13 februarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuviosului Martinian. La 18 ani, s-a retrasîntr-o peșteră, din apropierea Cezareei Palestinei, trăind 25 de ani în înfranare.

Dumnezeu l-a invrednicit cu darul tamaduirii, multi oameni dobandind vindecare prin sfintele lui rugaciuni. Pentru aceasta, diavolul, avea sa aduca asupra Sfantului Martinian numeroase ispite si naluciri, pentru a-l indeparta de viata sihastreasca. Cel mai mult l-a ispitit insa diavolul pe cuviosul Martinian, cu patima desfranarii.

Odata, primind in chilie o femeie, pentru a ramane in timpul noptii, si pe care nu s-a indurat sa o lase afara, prada animalelor salbatice, aceasta a marturisit ca venise pentru el. Cuviosul, ascultand-o, se invoia, putin cate putin in inima sa. Dar mai inainte de a cadea in pacat, a fost tras inapoi de la cadere, prin dumnezeiescul har. Atunci, Sfantul aprinzand multe lemne, a sarit in mijlocul focului, dojenindu-se si zicandu-si:  "de vei putea, Martiniane, sa rabzi focul iadului, lasandu-te in voia poftei, supune-te femeii!” Si asa arzandu-se pe sine si smerind slabiciunea trupului, a trecut de aceasta ispita. Femeia s-a trezit si ea in fire si s-a dus la manastire.

Apoi, cuviosul s-a ascuns pe o insula pustie unde a trait timp de 10 ani. Intr-o dimineata, naufragiind o corabie, o  fata care se agatase de o scandura, a ajuns pana  la locul unde se nevoia sfantul. Acesta i-a lasat fetei hrana si adapostul sau, apoi, zicandu-si: "Fugi, Martiniane, sa nu te ajunga ispita!“, s-a aruncat in mare, inotand pana la tarm.

Din sinaxar, aflam despre cele doua femei ca si-au desavarsit viata dobandind si ele, de la Duhul Sfant, semnele sfinteniei.

Sfantul Martinian si-a petrecut ultima parte a vietii pribegind din loc in loc, pana cand intr-o zi a sosit la Atena. Aici a adormit intr-u Domnul, invrednicindu-se a fi ingropat cu mare cinste de episcopul locului.

Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Apostol si Mucenic Acvila si Priscila; Sfantului Ierarh Evloghie, patriarhul Alexandriei.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 13 februarie, se face pomenirea Sfantului Martinian.

„Vapaia ispitelor, prin curgerile lacrimilor, ai stins. Sfinte Martiniane roaga-te pentru noi lui Hristos Dumnezeu, sa dea mantuire sufletelor noastre. Amin!”.