-

Sfântul Mucenic Vlasie

Pe data de 11 februarie, in Biserica Ortodoxa, se face pomenirea Sfantului Ierarh Vlasie, episcopul Sevastei si a Sfintei Teodora, imparateasa. Sfantul Vlasie, a fost episcopul Sevastiei, Capadociei. A trait pe vremea imparatilor Diocletian si Licinius.

De asemenea prin minunile lui se faceau multe tamaduiri. Sfantul se ridicase la o asemenea masura, incat si fiarele il ascultau si veneau sa fie binecuvantate de el.

Vanatorii l-au gasit intr-o pestera si l-au dus in cetate. Patimirea muceniceasca a sfantului nu a fost fara rod, caci in timpul patimirii Sfantului Vlasie, sapte femei care ii urmau s-au alaturat marturisirii sale. Printr-un viclesug, aratandu-se dornice a sluji idolilor, cele sapte femei au reusit sa arunce in apa statuile. Dupa ce au fost torturate, fericitelor femei le-au fost taiate capetele. Cei doi copii ai uneia dintre sfintele femei au fost incredintati de aceasta Sfantului Vlasie.

Tortionarul sfantului, Agricola, a poruncit ca Vlasie sa fie aruncat in iezer, insa acesta, dupa ce a insemnat apa cu semnul Crucii, a mers pe apa ca pe uscat. Vazand aceasta, 68 de barbati si-au pierdut viata incercand sa imite puterea lui Hristos, invocandu-i pe idolii lor. Sfantul Vlasie si cei doi copii au fost apoi ucisi in afara orasului, prin taierea capetelor, la 11 februarie.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 11 februarie, se face pomenirea Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

„Partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat - de Dumnezeu insuflate - spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la moarte, Sfintite Mucenice Vlasie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre! Amin!”.