-

Sfântul Partenie

Scris de

Pe data de 7 februarie, în Biserica Ortodoxă, facem pomenirea Sfântului Ierarh Partenie, episcopul Lampsacului. El primise dar de la Dumnezeu de a alunga demonii și a tămădui boli.

Acesta a trăit in vremea împărăţiei lui Constantin, şi era fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopole.

Cu toate că nu ştia la început carte, totuşi se nevoia îndeletnicindu-se cu orice lucrare de fapte bune. Astfel, ocupându-se uneori cu pescuitul, împărţea peşte în dar celor ce cereau de la el. Şi atât de mare era evlavia şi virtutea lui ascunsă, încât şi dar de la Dumnezeu primise de a alunga demonii şi a tămăduit tot felul de boli.

Punând apoi stăruinţă la învăţătura de carte, a fost hirotonit preot de Filip episcopul Melitopolei; iar după aceea, episcop al Lampsacului, de Ahile mitropolitul Cizicului.

Sfantul Partenie a săvârşit multe minuni. Intampinat in drum un om pe care-l lovise in obraz un taur cu cornul, incat i-a scos ochiul, acesta il tinea cu mana lui tremuranda. Sfantul, luand ochiul din mana bolnavului, l-a pus la locul lui si, cu apa spalandu-l, in trei zile l-a tamaduit desavarsit.

Sfantul Partenie avea putere de la Dumnezeu si impotriva diavolilor.

Intr-una din zile la dansul un om, avand in sine un duh necurat. Dar apropiindu-se de omul lui Dumnezeu, i-a facut plecaciune, iar sfantul, cunoscand ca intr-insul este duhul necurat, nu i-a raspuns; diavolul, i-a zis sfantului: " Te-am vazut si te-am cunoscut". Iar sfantul i-a zis: "Daca m-ai vazut si m-ai cunoscut, atunci iesi de la zidirea lui Dumnezeu".  Diavolul se ruga de sfant sa nu fie scos din om sau sa fie trimis in porci. Atunci Sfantul Partenie, i-a propus sa intre tot in om; diavolul a acceptat. Sfantul Partenie, deschizandu-si gura, a zis: "Iata, eu sunt omul, intra si locuieste in mine". Iar diavolul, ca de foc arzandu-se, i-a strigat: "Vai mie, dupa atata timp ma izgonesti. Cum voi putea sa intru in casa lui Dumnezeu?". Acestea zicandu-le diavolul, a iesit din om si s-a dus in locuri pustii si neumblate, iar omul acela a ramas sanatos, prin darul lui Hristos si lauda pe Dumnezeu.

In Biserica Romano-Catolica, pe data de 7 februarie, se face pomenirea Sfantului Richard, regale si a fericitei Anna Maria Adorni.

„Sfintite Mucenice Partenie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!”.